Óriási pusztítás a Dunán

Befagytak a tavak, ezért jelentek meg a folyónál.

2022. január 23., 07:17

Szerző:

Mivel befagyott az állóvizek zöme, a kárókatonák tömegével jelentek meg Dunán, ahol még hozzáférnek a táplálékhoz. Hatalmas pusztítást végeznek a halállományban, a halőrök erejüket megfeszítve küzdenek. Az elmúlt két és fél hónapban 250 madarat sikerült terítékre hozni, ebből 41 példányt egy nap alatt, január 19-én, szerdán ejtettek el – adta hírül a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (Főhesz) nyomán a Pecaverzum.

„Szövetségünk egyik legfontosabb téli feladata a nagy kárókatona riasztása, gyérítése, melyet idén is nagy erőkkel, tapasztalt szakemberekből álló csapatunkkal végzünk” – közölték.

Közleményükben azt írják, hogy a tartós éjszakai fagyok miatt az állóvizek befagytak, így tömegével vannak jelen a Dunán a kárókatonák, óriási károkat okozva a halállományban egy-egy lakoma alkalmával.  Sajnálatos tény, hogy az elejtett madarak gyomortartalom-vizsgálatakor rengeteg védett és fokozottan védett halfaj kerül elő. 

A folyón halászó kormoránok vándorló, kóborló csapata Észak-Európából érkezik hozzánk és egészen márciusig itt táplálkozik. Ezt támasztja alá az idén terítékre került három gyűrűzött madár is, mely arról ad információt, hogy mely országból érkezett hozzánk az adott példány. Az elmúlt évek során elejtettek között volt például észt, svéd és finn madár. 

„Teljes készültségben várjuk őket továbbra is” – zárta tájékoztatását a Főhesz.

A kormoránokkal az ország minden pontján küzdenek a halőrök. A Tisza-tónál például egy hét alatt ejtettek el 182 egyedet. Csongrád-Csanád megyéből is érkezett összesítés, ott szeptembertől az év végéig 72 darabot lőttek ki. Hogy mi sok, mi kevés, azt nehéz megítélni, ugyanis minden megyében egyedi szabályok vannak érvényben, a gyérítési engedélyeket az illetékes kormányhivatalok adják ki. Tudunk olyan megyéről is, ahol évek óta csökkentik a kilőhető kvótát. 

(Kiemelt kép: Nagy kárókatonák Bács-Kiskun megyében, a tiszaalpári Nagy-tóban 2020. április 9-én. Fotó: MTI/Kovács Attila)