Az ellenzéknek sem tetszik a vendégmunkás-áradat megkönnyítése

Úgy alakítják át Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy gyorsabbá válhasson az ügyek, többek között a vendégmunkások eljárásainak intézése.

2023. augusztus 17., 19:08

Szerző:

Mint megírtuk, egy Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint szeptembertől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. Ennek egyik feladata az esz, hogy a regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. Azt, hogy pontosan milyen ügyekről van szó, nem részletezi a kormányrendelet, de biztosan azok közé tartoznak a vendégmunkások eljárásai is.

2015-ben még éppen a kormány járt élen a bevándorlók elleni fellépésben, plakátokon hirdették, „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”. Mostanra úgy tűnik megváltozott a hozzáállás 

– hangzott el az ATV riportjában.

A parlament még júniusban a vendégmunkások alkalmazását megkönnyítő törvényt fogadott el, most pedig a Népszava arról ír, hogy gördülékenyebbé teszik az idegenrendészeti ügyek intézését. Szeptembertől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot, amely ha kell, elosztja az ügyeket a regionális idegenrendészeti igazgatóságok között.

"A vendégmunkások behozatala lenyomja a magyar munkavállalók bérét"

– jelentette ki Nemes Gábor, a DK szakszervezet és foglalkoztatási szakpolitikusa. Hozzátette, hazánkban nagyjából 230 ezer a regisztrált álláskeresők száma, de ebből közvetlenül csak 100 ezer főt tudnak elhelyezni. Szerinte ez azt jelenti, hogy a szakképzés és a foglalkoztatás politika fejlesztésére kellene úgy koncepciókat kidolgozni, hogy a magyar munkavállalókat részesítsék előnyben.

Az MSZP álláspontja szerint mielőtt vendégmunkások érkeznek Magyarországra garanciákat kellene lefektetni a magyar dolgozók érdekében.

Eközben a Jobbik-Konzervatívok kampányba kezd a vendégmunkások ellen.

„Debrecenben kezdtük és most több településnél meg fognak jelenni a figyelemfelhívó táblák, amelyek mutatják, hogyan változhat meg a kultúrája egy-egy településnek. Ugye ezek a helységnévtáblák lesznek, amelyek idegen nyelven, jellemzően mongol, arab, illetve kínai írással mutatja a települések nevét” – tette hozzá Lukács László György frakcióvezető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE)