Elképesztően megdrágul a tojás

Várhatóan 10 forinttal emelkedik a tojás ára.

2022. augusztus 25., 14:59

Szerző:

A folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében szeptembertől a tojástermelők nettó 10 forint/db-os termelői áremelésre kényszerülnek – írja a Hvg.hu.

Mindenre kihat az aszály

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége közleménye szerint az Európát és Magyarország nagy részét sújtó aszály nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a szomszédban dúló háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét – írták. A közleményben hozzátették:

a gazdálkodók azt remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják.

Szerintük a tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk marad, mert áremelkedése jelentősen elmarad más alapélelmiszerekéhez képest. A Magyar Tojásszövetség pedig megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány.

(Dobi Tamás állatgondozó ellenőrzi a háromezer tojás befogadására képes egyik tojáskeltető gépet, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságában, ahol 16 őshonos állatfajta, tyúk, pulyka, juh, gyöngytyúk, ló genetika azonosságának továbbörökítését végzik oktatási és gazdasági módszerekkel. Jelenleg a bronzpulyka pipéi kelnek, amik a következő generációt alkotják. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.