Elismerték, hogy a honvédségi géppel repült Orbán Viktor a milánói operába

2018. december 1., 16:43

Szerző:

– Az utazás a 2005. augusztus 1-jén hatályba lépett, és jelenleg is érvényben lévő, az egyes védett személyek állami légijárművel történő szállításáról szóló 47/2005. (HK 10) HM-BM-GKM-KüM–MeHVM együttes utasítás előírásainak betartásával került végrehajtásra.

Ezzel a szöveggel ismerte el Benkő Tibor, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Honvédség repülőgépével utazott Milánóba, hogy ott operát nézhessen. A honvédelmi miniszter Demeter Márta írásbeli kérdésére – amit a hvg.hu vett észre – válaszolva ismerte el, hogy

„a miniszterelnök úr a jeleölt napon a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépével utazott”.

Néhány hete számoltunk be arról, nem kizárt, hogy a miniszterelnök a Magyar Honvédség egyik Airbus A-319-es gépével ment Milánóba, hogy a világhírű Scalában megtekintse Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját. Az Átlátszó blogja szúrta ki: bár hivatalosan nem közölték, mivel tette meg az utat „csütörtökön pont Milánóba ment a Magyar Honvédség egyik repülőgépe is, és csak pénteken tért onnan haza.”

Orbán Viktor a milánói Scalába is a magyar honvédségi gépen repült
Fotó: Facebook/Orbán viktor

A 605-ös lajstromjelet viselő honvédségi Airbus A319-es repülő november 15-én délben a kecskeméti katonai repülőtérről felment Budapestre, majd onnan délután fél négykor elindult Milánóba. Egy órával később landolt az olasz városban, és ott töltötte az egész éjszakát. Csak november 16-án délelőtt fél tíz után indult vissza a repülő Budapestre, tizenegy előtt nem sokkal landolt, majd pár perc múlva indult is vissza Kecskemétre, a katonai repülőtérre.

A két, honvédségi csapatszállítónak vett használt Airbus februári bemutatóján Simicskó István akkori honvédelmi miniszter hangsúlyozta:

„ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket."

Csakhogy Orbán Viktor már többször használta hivatalos utazásai alkalmával a 605-ös lajstromjelű honvédségi repülőt. Nyáron ezzel a géppel utazott Izraelbe, Montenegróba, szeptemberben pedig Moszkvába és Salzburgba is.