Elfoglalja a kormány a Kossuth teret március 15-re, az ellenzék még bizonytalan, a diákok viszont biztosan az Operaháznál emlékeznek a forradalomra

A Nemzeti Múzeum kertjének renoválására hivatkoznak, de nyilván nem nézne ki jól egy ellenzéki demonstráció a választás előtt.

2018. február 24., 10:43

Szerző:

A Kossuth Lajos téren tartják idén a március 15-ei állami ünnepséget, amelyen beszédet mond a miniszterelnök, jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Facebook-oldalán. Dömötör Csaba a közösségi oldalra feltett videójában elmondta, a Múzeumkert felújítása miatt kapott új helyszínt az idei ünnepség. A 14 órakor kezdődő rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond. A beszédeket zászlófelvonás előzi meg, a budai Várban pedig egész nap családi programok lesznek.

A kormány nyilván nem szeretne a péntekihez hasonló, tiltakozó tömeget látni az Országház előtti téren a választás napja előtt két héttel, így érthető az állami rendezvények helyszínválasztása.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az ellenzék nem is nagyon jelentkezett be az Orbán-kormányt megelőzve a Kossuth térért. Sőt, azt még nem tudni, hol lesz az MSZP-Párbeszéd-Liberálisok-Demokratikus Koalíció nagy közös megemlékezése.

Megírtuk: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd Szövetség miniszterelnök-jelöltje nyílt levelében kérte a demokratikus ellenzéki pártok listavezetőit, hogy március 15-én közösen ünnepeljenek, amire a DK hamar igent is mondott, ám információink szerint – miután Gyurcsány Ferenc pártja korábban területet foglalt a Hősök terén, ám Karácsony történelmi okokból nem szeretne ott demonstrálni – még nem végleges a közös helyszín.

Időközben ugyanakkor – mint arról szintén beszámoltunk – a Független Diákparlament pénteken bejelentette, hogy március 15-én 17 órakor folytatja tüntetéssorozatát az oktatási rendszerváltásért, s a fiatalok egy szintén kultikus helyszínt, az Operaház előtti területet foglalták le helyszínnek.

Így még az is előfordulhat, hogy az ellenzéki pártok megemlékezései összeérnek majd a márciusi ifjak demonstrációjával.

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.