Elállták a Ligetvédők az azbesztet szállító teherautók útját

Péntek reggelre ismét kiéleződött a helyzet a Városligetben.

2016. július 22., 07:51

Fiatalok egy csoportja megakadályozta, hogy a teherautók elhagyják a volt Kertem területén kialakított építési területet – jelentette a 168 Óra Online munkatársa a helyszínről.

Mozgalmas délelőtt

Nyolc óra után a demonstrálókhoz megérkeztek a rendőrök, akik egyelőre csak tájékozódtak, nem intézkedtek.

Munkatársunk szerint a rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre. Kilenc óra előtt nem sokkal felszólították a demonstráció szervezőit, hogy amennyiben továbbra is akadályozzák a munkagépek haladását, az egész demonstrációt feloszlatják.

Azbeszt a bontási törmelék között

A ligetvédők arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy a volt Hungexpo épületek súlyosan mérgező azbesztet tartalmaztak. A Városliget Zrt. ugyan jelezte, hogy elkerítik a mérgező törmeléket, ez a megoldás viszont a ligetvédők szerint nem gátolja meg, hogy az azbesztrészecskék a levegőbe kerüljenek. A ligetvédők felhívták rá a figyelmet, hogy a bontást végző cég egyelőre nem mutatott fel hiteles mérési eredményeket, csak annyit tudni, hogy a bontási törmelék között ott van az azbeszt.

A helyszínre fél tíz körül megérkezett a Városliget Zrt. képviselője is.

Tíz óra előtt megjelentek a Pest Megyei Kormányhivatal emberei, akik hatósági vizsgálatot tartottak, az azbeszt mennyiségét mérték. Mintát vettek a építési területen és a teherautók platóján lévő építési törmelékből, és távoztak. Várhatóan kedden vagy szerdán lesz eredmény.

A Greenpeace aktivistái is megjelentek a helyszínen. A Greenpeace független, akkreditált szakértőkkel tisztázná mi történt a munkálatok során feltárt rákkeltő azbeszttel.

Közben a Magyar Azbeszt Szövetség szakértői is megérkeztek és vizsgálni kezdték a területet.

Munkatársunk szerint délután egy óra után a törmelékkel megrakott teherautók motorját beindították a sofőrök, a rendőrök kilátásba helyezték, hogy feloszlatják a demonstrációt.

Erre nem volt szükség, a teherautókat elengedték a ligetvédők. Mind az öt jármű elindult, úgy tudjuk, Fótra viszik a törmeléket.

Törvénysértő helyzet állt elő Ferencvárosban, de az ismételt szavazáson ezt orvosolták. Baranyi Krisztina polgármester szerint a képviselők nem is titkolták, hogy saját illetményemelésük elmaradása miatt alakították így a helyzetet.