Egyszer az életében – hétméteres agavé virágzik Ócsán

Hét méter magasan virágzik egy agavé kaktusz Ócsán. A szenzációt leginkább az jelenti, hogy a növény élete során csak egyszer mutatja meg a virágzatát.

2023. augusztus 9., 20:16

Szerző:

Az agavé virágzására évtizedeket kell várni, átlagosan 40-50 évet. Ekkor hatalmas, akár 10-12 méter magas száron fejlődik ki a 15-35 darab legyezőszerű virág, melyek 7-10 centiméter hosszú sárga, egyedi virágokból állnak. A virágzást követően a növény elhal.

„Most tavasszal, mikor kihoztuk a téli helyéről, vettük észre, hogy kezd növekedni a közepén egy ág. Az interneten találtunk rá, hogy ez a virágja. Április végén már egyméteres volt. Két hónapig növesztette a virágszárat, ami naponta akár tíz centimétert is nőtt. Május végén hozta a virághajtásokat, melyből kb. húsz darab van. Jelenleg nagyjából hétméteres, július 16-án nyílt ki az alsó sor virág, ami akár két hónapig is fog pompázni” – számolt be a növény tulajdonosa, Kiss Balázs a Sokszínű vidék internetes portálnak.

(Kiemelt kép: Sosima Olivera a Tres Colibries (három kolibri) mezcal gyárat üzemeltető kollektíva tagja, az espadin agavé (Agave angustifolia) mezőn sétál a mexikói Oaxaca államban, Villa Sola de Vega-ban 2022. július 26-án. Pedro PARDO / AFP)