Egyre több magyar településen lép fel víz hiány

Vízproblémák léptek fel Jászberényben, Solymáron és Túrkevén is. A jászberényi önkormányzat már lépett: vízkorlátozást rendeltek el, reggel 6 és este 10 között tilos locsolni a városban.

2022. június 30., 08:47

Szerző:

Solymár polgármestere az ATV Híradójának elmondta, hogy a település egyes részein vízhiány alakult ki. A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása alapján a hajnali öntözések, locsolások fokozottan mértékben terhelik az ivóvíz hálózatot, éppen ezért most I. fokú vízkorlátozás van érvényben Solymáron.

„A vízmű ma reggel jelezte számunkra, hogy rendeljük el az elsőfokú vízkorlátozást: kérjük meg a lakosságot, hogy ne locsoljon, ne mosson autót, takarékoskodjon a vízzel, állítsa le az öntöző rendszereket, már azokat természetesen, amik hálózati vízből működnek” 

– magyarázta Szente Kálmán, Solymár polgármestere.

A fokozott vízkivétel miatt a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban. Az ATV megkeresésére a szolgáltató arról tájékoztatott, hogy dolgozik a hiány megszüntetésén, tartós megoldást azonban a kapacitások növelése hozhat. Ennek érdekében a DMRV kapacitásnövelési beruházásokat fog elvégezni az érintett szolgáltatási területen, tették hozzá.

Jászberényben is rendkívüli közgyűlésen rendelt el vizkorlátozást az önkormányzat. A településen locsolási tilalmat rendeltek el reggel 6 óra és este 22 óra között. Az intézkedésre azért van szükség, mert a város hálózatát ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen csökkent, miközben a lakosság vízigénye nő. A szolgáltató szerint a jelenleginél 1200 köbméterrel több vízre van szüksége Jászberénynek naponta, mint amennyi rendelkezésre állhat.

Emellett Túrkevén is vízhiány alakult ki, a település víztoronyának tavalyi elbontása miatt alakult ki a helyzet. Átmeneti megoldásként a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. új kút fúrását javasolta az önkormányzatnak, szakmai állásfoglalását is mellékelt, mert a kutak vízhozama a megfelelő üzemeltetés ellenére is idővel csökkent.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.