Egyre több antidepresszánst vesznek a magyarok, tavaly legalább 2,1 milliárd forintot költöttek rá

A friss adatokban nincsenek benne a nem támogatott, vényköteles gyógyszerek és a vény nélkül kapható készítmények sem.

2021. március 17., 11:02

Szerző:

Tavaly, a világjárvány kitörésének évében, 3,8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki a mentális zavarokkal küzdő betegek a patikákban, 103 ezerrel többet, mint a 2019-ben kiadott 3,7 millió doboz – derült ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdaságnak elküldött adataiból. Ezekre a feszültségoldókra tavaly összesen 2,1 milliárd forintot költött a lakosság.

A gyógyszerfogyasztást elemző cég hozzátette: csak a támogatott, vényköteles gyógyszerek forgalmi adatai­ra van rálátásuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból, ebben nincsenek benne a nem támogatott, vényköteles gyógyszerek és a vény nélkül kapható készítmények sem.

A Hiflylabs szerint 2020-ban ugyan több antidepresszáns fogyott, mint egy évvel korábban, a lakosság mégis kevesebbet fizetett érte. Ennek az az oka, hogy minden évben változik, éppen mely termékek kerülnek be az államilag támogatott körbe.

Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház sürgősségi szakorvosa nemzetközi adatokat ismertetve elmondta, hogy 2020-ban csaknem nyolcmillió adag nyugtatószer fogyott, félmillió dobozzal több, mint 2019-ben.

Szorongáscsökkentőből 34,1 százalékkal, antidepresszánsból 18,6 százalékkal, altatóból pedig 14,8 százalékkal többet váltottak ki a betegek. A toxikológus szerint a kijárást korlátozó intézkedések tovább erősítik a pótszerek használatát, emelkedik az otthoni alkoholfogyasztás, a nikotinfüggők egyre többet dohányoznak, és a sorozatfüggőséget is felerősíti a bezártság, ugyanakkor a kábítószer-használat visszaesett. Hozzátette: akár három hónap alatt is függővé válhat valaki, és nagy kérdés, hogy mi lesz a járvány leküzdése után.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)