Egyetlen nap alatt verik át a katás adózás kivéreztetését

A 450 ezer katás adózó többségét érintő változásokat gyorsított tempóban tárgyalja majd az Országgyűlés. 

2022. július 11., 16:22

Szerző:

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a katázás radikális átalakítását tervező törvényjavaslatot, amit hétfőn nyújtott be a kormány – írja a 444.hu.

Semjén indítványának értelmében, július 12-én, kedden egyetlen nap alatt sor kerülhet a javaslat vitájára, a módosítókról való döntésre, és végül a zárószavazásra is.

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat értelmében szeptembertől csak az lehetne katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélyektől származik bevétele (kivéve a taxisokat, akik valamiért mentességet kaptak.) Bár pontos számítást nem tett közzé a kormány, de ez alighanem a 450 ezer katás adózó többségénél nem áll fenn, azaz számtalan egyéni vállalkozó lesz kénytelen másik, költségesebb adózási forma után nézni.

Az azenpenzem.hu szerint egynesen „beütött a katasztrófa a katásoknak”. Mint írják: teljesen kinyírja a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) a Pénzügyminisztérium törvényjavaslata, ami alapján csak egyéni vállalkozók maradhatnak ebben az adónemben, és csak magánszemélyeknek számlázhatnak. Mindenki más, így a cégek is kipottyannak belőle és mindez már szeptember 1-jétől hatályba lép. 

A pénzügyi portál szerint a Pénzügyminisztérium közleményében úgy állítja be a törvénymódosítást, mintha az a vállalkozók érdeke lenne. „A kormány a háborús válságban is megőrzi a legkisebb vállalkozások kedvezményes adózását” – címmel küldték ki a sajtó számára a közleményt. A valóság azonban az, hogy

„többszázezer egyéni vállalkozó és cég működése lehetetlenül el, de mindenképp brutális adóemeléssel kell szembenézniük, már másfél hónap múlva.”

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a néhány üzleti partnerrel rendelkező, toronyházakat tisztító alpinisták, egyéni vállalkozó kőművesek, informatikusok, home officeban dolgozó call centeresek mind nehéz helyzetbe kerülnek. Gazsi Attila szerint sokan lesznek akik kikerülve a kedvezményes körből, alternatíva nélkül, újra a szürkegazdaságban találják magukat, összességében pedig akár meg is feleződhet a katás vállalkozások száma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu | Lakos Gábor)

A sekély és melegedő élővíz nagyon hamar oxigénhiányhoz és így katasztrófához vezethet a halállomány területén, és úgy tűnik, már a lehalászás sem százszázalékos megoldást, a baj igen nagy.

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.