Egyes gyógyszerek eltűnhetnek a piacról a növekedő adók miatt

Megváltoztatja a kormány a gyógyszergyártókra kivetett extra adóztatás mértékét.

2023. június 3., 13:04

Szerző:

A támogatott, 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerekre húsz százalék, az ennél drágábbakra korábbi 28 helyett negyven százalék adót kell fizetniük a gyártóknak és forgalmazóknak július elsejétől egy szerdán kihirdetett rendelet szerint – írja a Népszava

A rendelet következményei még nem behatárolhatóak pontosan, a nemzetközi gyógyszergyártók még nem reagáltak, hogy a jelenlegi feltételek mellett továbbra is forgalmazzák-e készítményeiket a magyar piacon vagy sem. Ugyanakkor ha maradnak is Magyarország hátrányból indul azokért a gyógyszerekért, amelyeknek gyártása akadozik, vagy ideiglenes hiány van belőle, mert a gyártók ezeket inkább azokon a piacok terjesztik, ahol jobb feltételekkel tudnak túladni rajtuk. Több modern gyógyszer időszakos beszerzése már a jelenlegi körülmények között is probléma ütközik néha, időszakos hiány többek között inzulinból, véralvadásgátló szerekből vagy súlyos allergiás rohamokra használatos adrenalinból is jelentkezik. 

A Népszava által megszólaltatott gyógyszerpiaci elemző szerint a generikus, azaz utángyártott gyógyszerek szegmensére hat ki a leginkább az extraadó, mivel számos hatóanyagból már csak ezutóbbi típus létezik, és ha nem éri meg forgalmazni, akkor a hatóanyag teljesen eltűnhet a magyar piacról. Ugyanakkor az innovatív késztmények sem biztos, hogy elbírják a negyven százalékot. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: VOISIN/PHANIE VOISIN / Phanie / Phanie via AFP.)

 

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.