A Város Mindenkié szerint a DK-s polgármester a végsőkig ragaszkodott a kilakoltatáshoz

 Úgy vélik, hogy a rendőrség soha nem látott brutalitással lépett fel az egyedülálló anya és fia ellenében. 

2022. július 20., 06:45

Szerző:

Egy XV. kerületi édesanya és gyermeke vált otthontalanná Cserdiné Németh Angéla polgármester döntése miatt, aki annak ellenére is ragaszkodott a kilakoltatáshoz, hogy a család alapítványi támogatásokból egy összegben törleszteni tudta volna a tartozását. A Város Mindenkié, a Szikra Mozgalom, az Utcáról Lakásba! Egyesület és a Zöld Front aktivistái élőlánccal akadályozták a kilakoltatást, a rendőrség azonban korábban nem tapasztalt brutalitással lépett fel ellenük – olvasható a szervezetek közleményében.

Mint írják: 

Gizella és 12 éves gyermeke 2015 óta laktak abban az önkormányzati bérlakásban, amiből ma délután karhatalmi erővel kilakoltatta őket a XV. kerületi önkormányzat. A Város Mindenkié csoport (AVM) a kilakoltatás időpontja előtt elhárította az önkormányzat által jelzett akadályokat, a család alapítványi támogatásból egy összegben rendezni tudta volna a tartozását.

Közleményük szerint a Város Mindenkié csoport folyamatosan, minden rendelkezésre álló csatornán, az utolsó pillanatig kereste a megoldást. Önkénteseinknek azonban azt kellett megtapasztalnia, hogy mire a kilakoltatással fenyegetett édesanya az AVM segítségével az előző nap támasztott feltételeket teljesítette, a polgármester más indokot talált a kilakoltatás végrehajtására.

A csoport szerint ráadásul nem igaz az sem, hogy a kilakoltatott kerületi lakosok „sem az önkormányzat, sem a Főváros segítségét nem fogadják el, a lakó nem hajlandó semmiben együttműködni”. A fővárosi önkormányzati forrásokból működő Hálózat Alapítvány krízistámogatásának a megítélésével kapcsolatban az AVM még a kilakoltatást megelőzően megküldte a polgármesternek az Alapítvány támogatási nyilatkozatát. A támogatáshoz való hozzáféréshez azonban a kilakoltatás leállítására, és egy legalább egy évre szóló határozott idejű bérleti szerződés megkötésére lett volna szükség, amire nem a kilakoltatott család, hanem – szerintük – Cserdiné Németh Angéla együttműködésének a hiánya miatt nem került sor.

A Város Mindenkié csoport az elmúlt bő tíz évben számtalan kilakoltatás megelőzésében, megakadályozásában vett részt. Mindezidáig kizárólag a Fidesz által vezetett önkormányzatok vállalták fel, hogy erőszakmentes élőlánccal tiltakozó aktivisták ellen alkalmazott rendőri erővel, minden lehetséges megoldást elutasítva, csak azért is kilakoltassanak egy gyermekes családot. Cserdiné Németh Angéla ezzel lényegében a leginkább szegényellenes kormánypárti kerületi vezetések „szociálpolitikai” irányvonalához csatlakozott, a baloldali kerületi vezetések közül egyedülálló módon.

Értékelésük szerint a polgármester személyes döntése nyomán végrehajtott kilakoltatás újabb mélypontot jelent a kilakoltatások és a hajléktalanná válás megelőzése érdekében végzett fővárosi erőfeszítések történetében. 

Hozzátették: a gyermekes családot védő élőlánc felbontása során a rendőrség szokatlan és indokolhatatlan erőszakkal lépett fel, ideértve a sokkoló használatát, amire szintén nem volt példa az AVM által szervezett erőszakmentes ellenállási akciók történetében. Az AVM – az élőláncban együttműködő szervezetekkel közösen – feltérképezi az aránytalan rendőri intézkedéssel kapcsolatos jogi lépések lehetőségét. A ma délután lezajlott – az utolsó pillanatig elkerülhető, teljesen indokolatlan – erőszakos kilakoltatás azonban alapvetően nem a rendőrség, hanem Cserdiné Németh Angéla polgármester felelőssége.

Az AVM felszólítja XV. Kerület Önkormányzatát, hogy ha már az önkormányzat vezetője érthetetlen módon elmulasztotta leállítani a kilakoltatást, akkor legalább utólag járjon el észszerűen és tisztességesen, és nem utolsó sorban a hajléktalanná válás megelőzésének biztosításával kapcsolatos – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) 12. pontjában rögzített – kötelező feladatának megfelelően. Soron kívül biztosítsa az általuk otthontalanná tett családnak egy megfizethető lakbérű önkormányzati bérlakás bérbevételét. Akár annak a – 25 m2-es! – lakásét, amit mint cserelakást a család számára az önkormányzat idén januárban felajánlott, a család elfogadott, az önkormányzat azonban mégsem adta bérbe a részükre.

 (Fotó: Kilakoltatás a XV. kerületben 2022. július 20-án. Fotó: A Város Mindenkié csoport)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.