Egy olasz diák 17 órát várt a Honvédkórházban, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy diagnózist kapjon

2018. július 13., 09:48

Szerző:

Egy fiatal olasz diák kedden trombózisgyanúval került a Honvédkórház sürgősségi osztályára. A kórházban 17 órát várakozott a folyosón, de ez idő alatt a diagnózist sem sikerült megállapítani. Elkísérte őt egy magyar tanárnő, aki megosztotta a történetet a hvg.hu-val.

Reggel a fiú jelezte, van egy növekvő piros folt a lábán, a szállodában megvizsgálta egy orvos, aki azt mondta, trombózisgyanú miatt azonnal menjen kórházba.

– Taxival bevittük a Honvédkórház sürgősségi osztályára, ahol egy óra várakozás után megvizsgálta egy orvos, majd közölte, ő nem tudja eldönteni, hogy ez trombózis-e. Azt mondta, üljünk le és várjunk, amíg jön egy szakorvos. Ez nagyjából délelőtt fél tizenegykor történt – mondta a tanárnő.

Este kilenckor még mindig a folyosón ültek. Délelőtt fél tízkor vitték be a fiút, fél tizenegykor kérték őket, hogy üljenek le és várjanak, este kilenckor még nem látta őt orvos. Ekkor a műszakvezető nővér azt mondta nekik, hogy inkább ne vigyék haza a fiút, nemsokára rájuk kerül a sor, maga a főorvos fogja megnézni, jók az esélyeik.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

Hajnali egykor a tanár újra megkérdezte a nővért.

– Legnagyobb meglepetésemre a nővér elkezdett hangosan gondolkozni, majd közölte, hogy a vérvizsgálatot akár most is megcsinálhatják. A srácot behívták és vért vettek tőle. Erre a háromperces műveletre 15 órát vártunk – mesélte.

Ezután még két órát kellett várakozniuk a folyosón, amíg behívták a fiút vizsgálatra. Nem a főorvos, hanem egy kezdő orvos látta el őt.

Közölte, hogy nem trombózis, a vérvizsgálat ezt kizárta, de azt nem tudta megállapítani, hogy mi okozta a diák lábában a gyulladást. Kapott antibiotikumot, és hajnali háromkor elhagyhatta a kórházat.

A portál érdeklődött a kórháznál és a Honvédelmi Minisztériumnál is az esetről, végül a minisztériumtól kaptak választ. A minisztérium azzal magyarázta az esetet, hogy a Sürgősségi Centrumban nem érkezési sorrendben történik a betegek ellátása, és a diák jelentkezésének időpontjában majdnem 100 beteg várakozott, akik közül 45 beteg állapota haladéktalan orvosi ellátást igényelt. A fiú jelentkezését követően elvégzett állapotfelmérés eredménye nem indokolta a soron kívüli ellátást.

– A várakozási idő hosszúságát az érintett személy sérülésénél súlyosabb esetek ellátása, adott esetben életmentő beavatkozások végrehajtása indokolta – írta a HM.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.