Egy hét múlva kiderül, hogy augusztus 20. berobbantotta-e a járványt

Sokan ünnepelték az államalapítást, virológusok szerint ennek meglehet a böjtje.

2021. augusztus 27., 13:34

Szerző:

Miközben számos környező országban már szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, a magyar kormány egyelőre nem tart a járvány negyedik hullámának súlyos hatásaitól. Legalábbis ezt jelzi az a rendelet, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök korlátozások nélkül látogathatóvá tette az olyan tömegrendezvényeket, mint az augusztus 20-ai ünnepséget, az Eucharisztikus Kongresszust, vagy épp a vadászati világkiállítást. 

Az államalapítás évfordulója előtt a 168-nak Rusvai Miklós virológus úgy nyilatkozott, a fertőzöttek számának emelkedéséhez nagyban hozzájárulnak majd a nagyszabású tömegrendezvények, és már egy-két héttel az esemény után megmutatkozhat a statisztikákon. A Blikknek nyilatkozva azt is elmondta szerdán, hogy már most látják a szennyvízadatokból, hogy a népünnepély megtette nem kívánt hatását. 

„Budapesten és Szegeden koncentráció-növekedést tapasztaltunk. Jövő héttől valószínűleg már a koronavírussal fertőzöttek számán is látjuk ezt.”

Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja, egyben egészségügyi menedzser és Rusvai egyetértettek abban, hogy a napi esetszámok növekedése esetén szükség lesz a korlátozó intézkedésekre – elsősorban a maszkviselésre bizonyos helyeken. Rusvai szerint ezt akkor kell meglépni, ha napi 250-300 új fertőzöttet azonosítanak, míg Lantos szerint akkor, ha napi 700 fölé emelkedik a fertőzöttek száma, míg a mintavételi arány 5 százalék alatt marad. 

Az augusztus 20-i tömegrendezvényeknek kiemelt kockázata van járványügyi szempontból, és reméljük, hogy ez arra fogja sarkallni a kormányt, hogy meghozza azokat a járványügyi szigorító lépéseket, amelyeket a minap javasoltunk, vagyis hogy visszatérjen a zárt térben kötelező maszkviselés – ezt már Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke mondta az RTL Híradónak. Kijelentette: a MOK is amellett van, hogy az emberek minél inkább visszakaphassák a megszokott, szabadabb életüket, de ehhez most egy kicsit több önfegyelemre van szükség. Falus Ferenc volt tiszti főorvos az ATV-nek nyilatkozva elmondta, már az augusztus 20-ai programsorozat kezdetén a negyedik hullámba léptünk Magyarországon, és arra lehet számítani, hogy hetente-tíz naponta duplázódni fog a fertőzések száma. 

 

(Kiemelt kép: A magyar államalapítást ünneplik a magyarok Budapesten a valaha volt egyik legrandiózusabb tűzijáték-showval 2021. augusztus 20-án. Fotó: Karancsi Rudolf/168)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.