Egy fideszes képviselő megmagyarázta miért születik kevés gyerek: kevés a szép közterület

A XV. kerületi helyi fideszes képviselő, Mihály Zoltánné szerint azért születik kevés gyerek, mert kevés szép közterület van, ami az ellenzék hibája.

2022. május 2., 18:31

Szerző:

Az ellenzéki önkormányzati képviselőkön kérte számon egy fideszes képviselő, hogy kevesebb gyerek születik a XV. kerületben. Mihály Zoltánné Kis Mária  arra következtetésre jutott, hogy több gyerek születne, ha szebbek lennének a közterületek. De nem azok, ezért a kevesebb újszülöttről az ellenzéki képviselők tehetnek – írta a Magyar Narancs.

A képviselő a képviselő-testület csütörtöki ülésén azt kérdezte a kerületet vezető ellenzéki oldaltól, hogy mit tettek  2019-től a születésszám növelése érdekében. A kérdést arra alapozta, hogy az óvodások száma tíz év alatt 2283-ról 1850 főre csökkent a kerületben. A felvetését, kérdését élénk nevetés kísérte, majd Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármester felhívta a fideszes képviselőnő figyelmét arra, hogy az óvodáskorúak száma nem változik a kerületben, évről évre 580- 600 gyermek érintett. Ami változik, az a szülők attitűdje; egy részük úgy dönt, nem kerületi óvodát választ, hanem a belvárosi munkahelyéhez közelebbit.

Mihályné emellett kritizálta, hogy a kerületben nem valóslt meg a bérlakásprogram, a Fidesz által elkezdett, de félbemaradt orvosi rendelő sem fejeződött be. „Kerületünkben csak akkor költöznének fiatalok, ha ápolt, szép, otthonos közterületeink lennének és bérlakások épülnének” – vonta le a következtetést Mihályné.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok.