Egészségügy: véget vetnek a vattázásnak

Nem az ön készülékében van a hiba, ha nem tudja, mi az a vattázás. 

2023. február 22., 17:06

Szerző:

Radikális szigorítások jönnek az egészségügyben. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Kórházszövetség konferenciáján többek között arról beszélt, hogy az ápolási nap csökkentésre törekszenek a fekvőbetegellátásban, és véget vetnek a vattázásnak.

Kódolóművészet van a szakellátásban, utalt arra, hogy úgynevezett vattázás zajlik és nem a valódi ellátási eseményt finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) – olvasható a Napi.hu beszámolójában.

Példaként említette, hogy ez azt jelenti, hogy egy megyei kórház egy-egy esethez 6-7 ellátást könyvelt rá egy betegekre, egy kis szakrendelőben, például a Felső-Tisza vidéken, 19-22 beavatkozást rendeltek a betegekhez az ellátása során. Hozzátette: az lenne a cél, hogy valós értéken finanszírozzunk egy-egy beavatkozást.

Felidézte, hogy a 2023-as költségvetésben 4033 milliárd forintot tervez a kormány az E-alap kifizetésére. Tavaly év végén működési támogatásként 55 milliárd forintot fizettek ki az intézményeknek, vagyis ekkora kórházkonszolidációra volt szükség, mert az intézmények nem jöttek ki abból a büdzséből, ami számukra rendelkezésre állt.

A kórházi adósságok kapcsán az látszik, hogy tévhit, hogy a progresszív ellátási szint relatív költségtöbbletet jelentene, utalt itt a daganatos betegek ellátásra, Takács Péter szerint nem a progresszivitási szint miatt vannak rosszabb helyzetbe egyes kórházak.

Az ágyszámokkal kapcsolatban hangsúlyozta, egy országos roadshow keretében járt már Szegeden és Debrecenben is, és megpróbálta elmagyarázni a képviselőknek, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével.

Jöhet az ágyszámcsökkentés

Az ágyak számának nincs köze a finanszírozáshoz, az lakosságarányos a magyar egészségügyben – hangsúlyozta az államtitkár.

Jelenleg három millió négyzetméternyi kórház van Magyarországon, ennek a 30 százaléka mindig üresen áll, itt változásra van szükség és át kell adni ágyakat a szociális szektornak.

Hosszú távú megoldások között sorolta, hogy nagyságrendileg egymilliárd forintból ki tudják alakítani 6-10 kórházban a finanszírozási kódrendszer rendszeres felülvizsgálatát. Ez az alapfeltétele az egészségügyi szolgáltatások valós értéken történő finanszírozásának, ami hozzájárul a kiegyensúlyozott adósságmentes gazdálkodáshoz – mondta az államtitkár.

Meg fogják vizsgálni, hogy hol van szükség aktív műtétes ágyakra, mert ha oda nem megy be egyetlen beteg sem, akkor is egy nap 2,8 millió forintba kerül a kórház számára. Ez nem a kórházvezetők felelőssége, hanem a kormányzati szereplőknek kell a helyi politikusokkal kell ezeket az ügyeket majd megharcolni – sorolta Takács Péter.

(Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.