Durván drágulnak az autópálya-matricák

Egy jogszabály miatt várhatóan 15 százalákkal drágulnak az autópálya-matricák.

2022. szeptember 10., 06:32

Szerző:

Egy tavalyelőtti rendelet alapján ugyanis az augusztusi infláció mértékével emelnek január elsejétől. Palkovics László miniszter az RTL Híradónak azt mondta, hiába gyorsult 24 éves csúcsára a pénzromlás üteme, nem hiszi, hogy változtatnának a jogszabályon. Emiatt a GKI még nagyobb inflációval számol, azt mondják, a fuvarosok egy az egyben átháríthatják a díjemelést; így végső soron mindenki megérzi majd az autópálya-matricák drágulását.

Az egyéves autópálya-matrica több mint 7000 forinttal drágul

A Portfolio számításai szerint a 10 napos matrica 600 forinttal, 4420-ra, a megyei 850-nel, 6300 forintra drágul egy személyautó esetében. Az egyéves sztrádahasználatért pedig 7310 forinttal többet, 54160-at kell majd fizetni januártól.

Két évvel ezelőtt született meg az a rendelet, ami szerint az autópályák használatának ára az augusztusi infláció mértékével nő januárban.

A drágább úthasználat tovább gyorsítja az inflációt a GKI szerint. A kamionosoknak, fuvarozóknak is majdnem 16 százalékkal többet fizetniük januártól. A költségek emelkedése pedig egy az egyben a fogyasztókra hárulhat a Gazdaságkutató szerint.

„A pékárutól a fehéráruig minden drágulni fog. Fehéráru alatt a nagyméretű gépeket értjük, mint például a hűtőszekrény vagy a mosógép. Ezek nehéz, nagy darabok, a szállítási igény is magas, úgyhogy ezeknek az árát is nagymértékben emelni fogja az úthasználati díj emelkedése – mondta a Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az egyik logisztikai tanácsadó cég szerint idén már 30 százalékkal lehet drágább a szállítás Magyarországon, mint tavaly. Ezt fokozhatja jövőre az úthasználati díjak további emelkedése – írja az Rtl.hu.

(Kiemelt kép: Forgalom az M0-s nyugati szektorában, Diósdnél. Fotó: 168.hu)

Tegnap 21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.