Duplájára nőtt a minisztériumoknál dolgozók száma 2010 óta

Jövőre már majdnem 12 ezer fő dolgozhat a kormány különböző tárcáinál.

2021. május 31., 07:36

Szerző:

A 2022-es költségvetés benyújtott számai alapján 12 évre vetítve a kormányzati felső vezetők száma duplázódást mutat, írja a Népszava, majd megjegyzik: hasonló folyamat játszódik le a minisztériumokban is. A kormány szerint jövőre a tárcáknál 11 979 fő dolgozhat. Ez az idei évhez képest mintegy négy százalékos növekedés. A 11 évvel ezelőtti indulás adataihoz viszonyítva a jövőre tervezett létszám már közel kétszeres. A 2010-es zárszámadási törvény szerint a kormányváltás évében a minisztériumokban 5748-an dolgoztak. 12 évvel később ugyanott már 108 százalékkal magasabb a létszám.

Orbán Viktor és a Fidesz több mint egy évtizedes kormányzása alatt nem csak a minisztériumok, de az állami felső vezetők száma is megkétszereződött a lap szerint. 2010-es második kabinetje 106 miniszterrel, államtitkárral és helyettes államtitkárral alakult meg. Jelenleg 198-an munkálkodnak, a miniszterek száma pedig időközben 10-ről 15-re nőtt, azonban önálló oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi szervezet továbbra sincs.

A külügyi tárcánál ma 40 százalékkal dolgoznak többen, ugyanis a jelenlegi Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogelődjétől, a nemzeti fejlesztési tárcától időközben hozzájuk került a „külgazdaság”. Ehhez képest az ITM létszáma is 40 százalékkal bővült. Az agrártárca és az igazságügyi tárca létszáma viszont komoly csökkenést mutat.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Szigetváry Zsolt)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.