A Duna jegére hirdettek meg viccből koronázást

14 000-en már jelezték, hogy ott lennének, persze a Facebook-eseményt nem komoly, csupán könnyelmű viccelődés

2022. június 25., 20:27

Szerző:

14,4 ezren jelezték részvételüket a Facebookon azon a vicceseményen, ami Orbán Viktor miniszterelnök koronázására invitál – írta a HVG.hu. Az eseményt civilek 2023 januárjára szervezték, feltéve, hogy akkor már befagy a Duna jege. Az esemény természetesen nem komoly, de egyfajta reakció arra, hogy a kormány nemrég rendeletbe foglalta, visszatérnek a megyék helyett a vármegyék, élükön pedig kinevezett főispánok állnak majd. (A rendelet tervéről elsőként a 168.hu számolt be.)

Az eseményt létrehozó Váradi Gábor ugyanis a következő szöveggel invitálja a résztvevőket: „A tizenkilenc vármegye fő ispánjai megidézik a Hunyadiak szellemét, hogy ünnepélyesen s a hagyományokat tisztelve felhelyezzék dicső vezérünk dicső kobakjának legmagasabb pontjára országunk legbecsesebb ékszerét a magyar Szent Koronát. Áldassék a Király!”

Arról még nincs információ, hogy az érdeklődők között ott van-e Orbán Viktor miniszterelnök is.

(Kiemelt kép: A Szent Korona az országalmával, a jogar és a kard az Országház kupolacsarnokában 2018. január 5-én. Az 1945-ben az Egyesült Államokba került koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. Az évforduló alkalmából a Parlamentben január 6-án nyílt napot tartanak. MTI Fotó: Illyés Tibor)

Az ukrán-magyar határszakaszon 6499-en léptek be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.