Új főszerkesztő a Telex élén

Komoly belső konfliktussal kell szembesülnie a Telex szerkesztőségének. A Média1 azt írta, a péntek délutáni állománygyűlésen arra kérik a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, hogy távolítsa el a helyettesét, Tóth-Bíró Mariannát. Végül még ennél is komolyabb változás lett.

2023. június 2., 16:52

Szerző:

„Változtatunk a Telex működésén. Mától Német Tamás a Telex új főszerkesztője, mivel Dull Szabolcs főszerkesztői-igazgatói posztját a saját kezdeményezésére szétválasztjuk” – jelentette be a Telex a saját felületén. Tóth-Biró Marianna viszont a szerkesztőségi cikk szerint nem most, hanem két héttel ezelőtt távozott a főszerkesztő-helyettesi pozícióból.

„Az elmúlt időszakban több, a szervezetnek és nekünk, a szerkesztőség tagjainak személyesen is fontos ember távozott a Telexből. Alapból is, de ennek fényében pláne pontosan tudom, mekkora feladat és felelősség ezt a munkát elvállalni, és azt is, mekkora lépés ez a saját életemben. A most megkapott szerkesztőségi bizalommal, a szerkesztői kör támogatásával és segítségével azonban bízom abban, hogy valódi közösségként folytathatjuk az eddigi munkát, és egy szabad, fejlődő, a magyar sajtópiacon kiemelkedő újságot készíthetünk” – mondta Német Tamás.

Dull Szabolcs szakmai igazgatóként a Telex igazgatóságában dolgozik a jövőben is, illetve a Telex Akadémia szakmai vezetőjeként folytatja. „A Telex az elmúlt két és fél évben az ország megkerülhetetlen újságja lett, naponta több mint félmillióan olvassák. A Telex az elmúlt két és fél évben hihetetlen sokat fejlődött, az újsággal kapcsolatos operatív feladatok annyira megszaporodtak, hogy örömmel adom át a főszerkesztői posztot olyan kollégának és barátnak, Német Tominak, aki a telexes csapattal tovább folytatja a megkezdett munkát, hogy továbbra is az ország egyik első számú hírforrása lehessünk. Én pedig, ahogy eddig is, igazgatósági tagként mindent megteszek a Telex sikeréért.”

Korábban a Média1 arról számolt be, hogy súlyos belső feszültségekkel terheltté vált a hangulat az elmúlt időszakban a Telex szerkesztőségében, és a szerkesztőség tagjai már napok óta arra készültek, hogy ennek egy pénteki állománygyűlésen határozottan hangot is adjanak.

A mostani helyzet igen kényes, hiszen Dull Szabolcs a Telex.hu-t működtető Van Másik Zrt. egyik fontos részvényese is.

A Media1 úgy tudja, hogy főleg a főszerkesztő-helyettes vezetői stílusával volt gondja a szerkesztőségnek, de emellett elégedetlenek a vállalati javadalmazással, azaz a bérekkel is, amelyek értékét a 25 százalékos infláció is gyengíti.

Korábban azzal kapcsolatban is hallani lehetett elégedetlenségről, hogy a cég által meghirdetett részvényprogram keretében a szerkesztőség tagjai önállóan, egyesével valójában nem váltak részvényessé (kivéve néhány kiemelt személyt), és a szerkesztőségnek csupán egy közös, kollektív részvénye van, ami nem azonos azzal, mintha szerkesztőségi tagnak saját szavazata lenne és osztalékot kaphatna, ahogy egy hagyományos részvényprogram esetében működik. Vannak olyan személyek, akiknek több beleszólása, több szavazata van, és vannak olyanok is, akiknek nincsenek.

A Telextől az elmúlt hetekben több fontos munkatárs is távozott, köztük különösen is érdekes, hogy Munk Veronika, a portál első, alapító-főszerkesztője, Rovó Attila főszerkesztő-helyettes, Lovas Gergő főszerkesztő-helyettes és Haász János szerkesztő is. Munk Veronika egy szlovák vállalat, a Denník N / Napunk.sk ajánlatát fogadta el, Lovas és Haász a 444.hu-hoz, Rovó a HVG-hez ment.

(Kiemelt képünk forrása: 168.hu/Facebook)