Duda Ernő: Nem 2,5 millió, hanem 3,5 millió oltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz

A koronavírus új mutációinak gyors terjedése miatt nem fog drasztikusan csökkenni a fertőzöttek száma 2,5 millió beoltottnál sem, ám a halálos áldozatok száma valóban kevesebb lehet – véli Duda Ernő virológus.  

2021. március 26., 14:43

Szerző:

Ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák és az óvodák – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. Ígérete szerint a nyitást megelőzően a tanárok, óvónők és bölcsődei dolgozók is megkapják az oltást.

A 168.hu által megkérdezett Duda Ernő virológus professzor szerint azonban a 2,5 millió beoltott még mindig nem elég ahhoz, hogy jelentős eredményt érjünk el az új megbetegedések visszaszorításában. Arra azonban elegendő, hogy a halálozási arány jelentősen csökkenjen. A fertőzöttek számát akkor lehetne szerinte a felére szorítani, ha egymillióval több oltott embernél nyitnának ki az iskolák.

- Ha 3,5 millió oltottnál ígéri ugyanazt a kormány, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma. Nem nullára, felére! Tehát ez azt jelenti, hogy miután tavaly a vírus alapváltozata 2-3 embert tudott megfertőzni most a brit variánsnál ez az érték körülbelül a duplájára fölment. Vagyis most annyira tud terjedni majd a járvány, mint amennyire terjedt tavaly ősszel – fejtette ki Duda Ernő.

A szakértő emlékeztetett, hogy a tavaly őszi hullám csak az idei, már a brit variáns gyorsaságához képest tűnik lassúnak. Az idősek beoltásával tehát a halálozások számát vissza lehet szorítani, de a betegség tovább terjed.   

- A koronavírus betegségnek az a tulajdonsága, hogy az 55 év alattiaknál a halálozási ráta 0.1-1 százalék körül van, 80 éves korban és fölötte ez már 15-20 százalékra kúszik, ami nagyon sok. Tehát a halálozást drasztikusan le lehet csökkenteni azzal, hogyha az összes 55 év feletti embert beoltják. A gond azonban az, hogy az új variánsok gyorsabban szaporodnak. Egyszerűen azért, mert erősebben tudnak kötődni a receptorfehérjéhez.

Mint mondja, ez azt jelenti, hogy aki elkapja a koronavírusok újabb változatait, azt könnyebben leteríti a lábáról a betegség. Vagyis nemcsak a társadalmon belül terjed gyorsabban a vírus, hanem a személyen belül is, hamarabb lejuthat a tüdőbe.

- Ennek következtében az 55 év alattiakra, akik eddig meglehetősen védettnek tűntek, most sokkal veszélyesebb az új mutáció, mint az első hullámban fertőző koronavírus. Ennek tudható be az, hogy most sok fiatalembert terít le a betegség. Az időseket pedig az átoltottság miatt már nem fenyegeti olyan mértékben a halálos vagy a súlyos lefolyás kimenetele, mint korábban. A fiatalokat azonban jobban, és mivel egyelőre - a sportolókon kívül – nem várható az ő beoltásuk, a halálozási szám ugyan le fog csökkenni, de a kórházba kerülők száma nem biztos. Kevesebb halálos áldozat mellett a járvány várhatóan ugyanúgy terjed majd, mint ősszel. A mostani számokhoz képest ez kevesebb lesz, de nem lesz drasztikus különbség az őszi adatokhoz képest.

(Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.