Dübörög az Orbán-kormány gyűlöletkampánya, Magyarország idén 354 menekültet fogadott be

2018. október 10., 08:23

Szerző:

Idén eddig összesen 565 menedékkérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott) - válaszolta a Napi kérdésére a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Az október 9-i adatok alapján 159 fő tartózkodik a két tranzitzónában.

A BMH legutóbb áprilisban közölt hivatalos adatokat, most azt is elárulták, 144 esetben az eljárás megszüntetéssel zárult és 519 esetben pedig elutasító döntés született. A döntések érintették a tavaly benyújtott, de év végén még folyamatban lévő kérelmeket is. A menedékkérők többsége afgán, iraki és szír állampolgárságú. „Az elutasítása indoka lehet a védelemben részesítés jogszabályi feltételének hiánya" - magyarázta a rengeteg elutasítás indokát a BMH.

Fotó: MTI/EPA

A nemzetközi védelemben részesülők száma elvileg nyilvános adat: 2015-ben 508, 2016-ban 432, 2017-ben pedig 1291 menekültet fogadott be Magyarország. Eközben már dübörög az Orbán-kormány újabb gyűlöletkampánya. „Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége el akar hallgattatni minket, mert kerítéssel védjük hazánkat és Európát. Ne engedjünk a zsarolásnak! Védjük meg Magyarországot!" – idézi fel a lap a kormány videójának üzenetét.

Az Orbán-kormány tavaly 155 milliárdot költött a „tömeges bevándorlás kezelésére", úgy, hogy mindössze ezer ember akarta illegálisan átlépni a magyar határt.