Tudta? Felelősségbiztosítást kell kötni a drónokra is

Ha a repülő jármű nem éri el a 250 grammot, akkor csak regisztrálni kell és már repülhet is. Ha viszont negyed kilogrammnál nehezebb, akkor nagy kárt okozhat, így kötelező felelősségbiztosítást kötni rá.

2023. augusztus 8., 10:50

Szerző:

A drónokat Magyarországon, ha nem számítanak játéknak, regisztrálni kell. Játéknak az a drón számít, amelynek a tömege nem éri el a 120 grammot, nem alkalmas audio-vizuális tartalom rögzítésére, és maximum 100 méterre tud eltávolodni a reptetőjétől.

A 250 gramm vagy annál is nagyobb drónokra 2021 februárja óta ugyanúgy kötelező felelősségbiztosítást is kell kötni, mint az autókra.

Az ide vonatkozó kormányrendelet a legalább 0,25 kilogramm, de legfeljebb 4 kiló maximális felszálló tömegű pilóta nélküli légi járművek esetében legalább 3 millió forint biztosítási eseményenkénti és 6 millió forint biztosítási időszakonkénti, a 4 kilogrammot meghaladó, de 20 kilót el nem érő maximális felszálló tömegű pilóta nélküli légi járművek esetében legalább 5 millió forint biztosítási eseményenkénti és 10 millió forint biztosítási időszakonkénti kártérítési limitet állapít meg. A kereskedelemben használt drónoknál ennél jóval nagyobb a biztosítási összeg, nagyjából 320 millió forint.

A legtöbb drón, amit Magyarországon képek, videók készítésére árulnak, könnyebb 250 grammnál, tehát a kötelező felelősségbiztosítást pont elkerülhetik, de regisztrálni ezeket is kellene. Ennek a díja mindössze kétezer forint. Kellene még a reptetéshez drónvizsga, sőt légtérhasználati engedély is, bár ez is gyakran elmarad – írja az RTL. Aki mindezeket elmulasztja, és úgy okoz balesetet, súlyos bírságra számíthat Magyarországon és külföldön is.

Ha repülés közben lezuhan egy ilyen eszköz, akkor akár nagy kárt is tud okozni. Ha emberre vagy más élőlényre zuhan, súlyos sérülés lehet belőle, ha valamilyen más tárgyra, autóra, épületre, akkor is tetemes lehet a kár. 

A 250 grammosnál kisebb drónokra nem kötelező ugyan, de szintén lehet felelősségbiztosítást kötni, mert ha mégis kárt okoz a lezuhant jármű, akkor a tulajdonosát beperelhetik.

Ha viszont van felelősségbiztosítás, akkor a biztosító fizet. A biztosítások éves díja függ a drón maximális felszálló tömegétől, attól, milyen területen igényelték a használatát, Magyarországon fog-e csak felszállni, vagy külföldön is, és a felhasználás módjától is.

A felelősségbiztosítás díja 14 ezer forinttól indul és a dróntól függően akár a százezer forintot is elérheti.

(Kiemelt kép: Mezőgazdaságban használt drón. MTVA/Bizományosi | Oláh Tibor)