Itt az új világ – Drasztikus rezsicsökkentésre készül az ELTE – egyes részlegeket be is zárhatnak

Fél évre online oktatásra állítanák át az ELTE TTK-t a brutális rezsiárak miatt.

2022. augusztus 13., 10:51

Szerző:

Az emelkedő energiaárak miatt az egyetem vizsálja annak lehetőségét, hogy fél évre online oktatásra állítják át a ELTE Természettudományi Karát, egyes részlegeit pedig időlegesen bezárnak – értesült a Népszava.

Mint írják: a kar vezetése a napokban már kérte is az oktatókat, vizsgálják meg, hogy az egész éves, jelenlétet igénylő gyakorlati órákat, labormunkákat hogyan tudnák átcsoportosítani a szeptemberi-októberi időszakra. A végleges döntések a jövő hét folyamán születhetnek meg.

A TTK egyik névtelenséget kérő munkatársa azt mondta, a kar vezetése tiltakozik a tervezett intézkedések ellen, a dékán viszont „bele van kényszerítve”, hogy takarékoskodni kell a rezsiköltségeken.

Bár a TTK nem az egyetem legnagyobb kara, itt zajlik a legtöbb laborigényes kutatás is, a kar két épületének fenntartása az ELTE rezsiköltségeinek csaknem a felét teszi ki – amiben nagy szerepe van a korszerűtlen fűtéstechnikának is. A lap informátora szerint az ELTE az elmúlt tíz évben többször kért támogatást az államtól a fűtési rendszer korszerűsítésére, de pénzt egyszer sem kapott. Ha a TTK-t valóban bezárják fél évre, a kutatási projektek sorsa is bizonytalanná válhat.

 A lap kereste az egyetemet is, de választ későbbre ígértek, a minisztériumtól viszont még csak nem is reagáltak a kérdéseikre.

(Kiemelt kép: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) épülettömbje a Pázmány Péter sétányon, a főváros XI. kerületében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.