Drágább lesz az idei karácsony

A korai nagy leárazások sem valószínűek.

2021. október 26., 08:41

Szerző:

Számos népszerű termékkategóriában szűkebb kínálatra és magasabb árakra kell számítani az idei karácsonyi szezonban, a vásárlási kedv azonban a várakozások szerint nagyobb lesz. Így végeredményben az idei ünnepekre készülve több pénzt fognak elkölteni az emberek, mint tavaly – írja a Népszava. Mindez nagyrészt a koronavírusjárvány világgazdaságot érintő hatásai miatt van. A gyártási kapacitások szűkülése és a szállítmányozási, logisztikai problémák miatt ugyanis számos termék jóval kisebb számban és lassabban jut el Európába. 

A chiphiány következményeként pedig inkább a drágább szórakoztatóelektronikai, irodai termékekbe invesztálnak a gyártók. A drágább termékekből emiatt szélesebb, az olcsóbbakból pedig szűkebb a kínálat, ami eleve egy erőteljes drágulás érzetét kelti a vásárlókban – magyarázza Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója. Ezt tetőzi a romló forint/euró árfolyam miatti áremelkedés. A magyar vásárlók így végső soron azt fogják érzékelni, hogy a telefonokért, laptopokért 20-30 százalékkal többet kell fizetni az idei karácsonyi szezonban, mint tavaly – mondja Madar Norbert.

A vásárlók nem számíthatnak a korábbi évekhez hasonló léptékű leárazásokra sem a november elejétől már elinduló Black Friday-akciók során. A kereskedők ugyanis csak olyan termékekre mernek akciót hirdetni, amelyek már most készleten vannak, ez pedig egy szűkebb és drágább termékkör. Ezt azt jelenti, hogy az idei ünnepi vásárlási szezonban el lehet búcsúzni az 50-70 százalékos leértékeléstől. Az ugyanakkor megtörténhet, hogy a késve megérkező árucikkekre az ünnepek után hirdetnek meg akciókat a kereskedők – jegyezte meg a tanácsadó.

(Kiemelt képünk illusztráció: Megújított tízezer forintos bankjegyek. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)