06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Épp csak meglátták a fényt az alagút végén, máris soron kívüli vizsgálatot kapott a DK a számvevőszéktől

2020. július 7., 11:35

Szerző:

Mikor azt hittük, hogy megláttuk a fényt az alagút végén, soron kívül kaptunk egy újabb vizsgálatot az Állami Számvevőszéktől

– fogalmazott a Népszavának Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója. A számvevőszék májusban függesztette fel a pártnak járó állami támogatást, mondván pénzügyi kimutatásaik nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól. Az akkori döntésről a számvevőszék főtitkára azt mondta: amíg a párt helyre nem állítja a törvényes gazdálkodást, és ezt dokumentumokkal nem igazolja, ez így is marad.

A Népszava most azt írja, hogy

az ellenőrzési szabályzat miatt nem vizsgálták azt a körülményt, hogy a DK központi irodákában tárolt dokumentumok 2018-ban tűzvészben elégtek,

azonban a párt most benyújtott egy intézkedési tervet az ÁSZ felé, és ha ezt elfogadják, újra megkaphatják a zárolt 207 millió forintos évi támogatást. 

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Balogh Zoltán

Közben azonban a számvevőszék egy soron kívüli vizsgálatot is elrendelt, a 2019. évre vonatkozóan. A DK-tól bekérték egyebek mellett a könyvelési adatokat és szerződéseket. Sebián-Petrovszki a lapnak érthetőnek nevezte az ÁSZ logikáját, azt, hogy a tűzvész utáni időszakot kívánják vizsgálni,és azt mondta, át is adtak minden szükséges dokumentumot.

A pártnál már három eljárást folytat így az ÁSZ, mivel pártalapítványuk vizsgálata sem zárult még le, ennek dokumentumait szintén érintette a fentebb említett tűz.