DK: már számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság

Már számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság – hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, a párt árnyékkormányának egészségügyi minisztere vasárnap.

2023. november 19., 12:36

Szerző:

Komáromi Zoltán a DK Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, "az egyre drámaibb szakemberhiány és kórházi fertőzések" mellett a kórházak adóssága rekordmértékű lett. Hozzátette: szeptember végére az adósság meghaladta a 108 milliárd forintot, és a kormány a magyar emberek életét veszélyezteti azzal, hogy „hagyja elszállni az adósságokat”. Elmondta, megnézték a Magyar Államkincstár oldalán elérhető adatokat, amely szerint országszerte nem egy kórházban az adósság mértéke túllépte a 3 milliárd forintot, példának hozta fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházat és a budapesti Szent János Kórházat. „A csúcstartó” azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, amelynek adóssága 5 milliárd forintnál tart – ismertette.

Az árnyékkormány szerint az adósságból fakadó készlethiány a még hosszabb várólistákhoz fog vezetni – mondta. Komáromi Zoltán szerint a kormány szándéka az, hogy „a milliárdos elit számára hatalmas nyereséget hozó magánegészségügy” felé terelje a betegeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok.