Meggyengült a demokratikus intézményekbe vetett bizalom a járvány hatására

Az Európai Bizottság alelnöke szerint.

2021. szeptember 14., 16:53

Szerző:

Josep Borrellnek, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjének és Dubravka Suicának, az Európai Bizottság alelnökének közös közleménye szerint a koronavírus-járvány próbára tette az állampolgárok bizalmát a demokratikus intézményekben. Véleményüket a demokrácia világnapja alkalmából tették közzé. 

„Olyan közös erőfeszítésekre van szükség, amelyek előremozdítják a szabad és tisztességes választásokat, a jogállamiságot és a médiapluralizmust, mivel ezek alapkövetelmények ahhoz, hogy minden polgár szabadnak és erősnek érezze magát” – írják közleményükben. Arra is felhívták a figyelmet, hogy harcolni kell az emberek félretájékoztatása ellen is. Véleményük szerint a társadalom egyre szélesebb rétegeit kell bevonni a közös döntéshozatalba. 

A két politikus szerint azok számára, akik előmozdítják a demokratikus törekvéseket, és biztosítják a fékek és egyensúlyok rendszerét, poltikai és pénzügyi támogatást kell adni, illetve növelni az eddigi támogatásokat. Az Európai Bizottság konkrét cselekvési tervet is közölt, és intézkedéseket is hozott ezeken a területeken. Hozzátették, megerősítik elkötelezettségüket, hogy egészségesebb, erősebb és igazságosabb társadalmakat építsenek, amelyek mindenkit befogadnak, tiszteletben tartanak, védelmeznek és jogokat biztosítanak.”

(Kiemelt kép: Dubravka Suica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke beszél egy meghallgatáson az Európai Parlamentben Brüsszelben 2019. október 3-án. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)