Hisz a debreceni közoktatás sikerében Papp László polgármester, aki egy 3 milliós éves tandíjú magániskolába íratta gyerekét

2019. szeptember 19., 07:50

Szerző:

Elismerte Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, hogy kisebbik gyermekét a közel hárommillió forintos éves tandíjat szedő Debreceni Nemzetközi Iskolába járatja, amiről korábban a Népszava írt először. A civishir.hu nevű helyi portálnak nyilatkozva a polgármesteri interjú azzal indít, hogy már a „fél város tudott” Papp döntéséről. Ehhez képest az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésekre a városháza nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy polgármester gyermekének taníttatása nem közügy.

A polgármester a helyi médiában leszögezte, hogy ő maga rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében, de ugyanígy hisz a nemzetközi iskoláéban is, másképp nem támogatta volna teljes mellszélességgel annak létrehozását.

Közölte: financiális szempontból is jól jár a város, hiszen az iskola megépítése a debrecenieknek semmibe sem került, ráadásul az intézmény üzemeltetője évi mintegy 130 millió forint bérleti díjat fizet majd az önkormányzatnak, ha eléri a teljes kapacitást, a későbbiekben pedig az iskola által kifizetett teljes bérleti díjat az ösztöndíjprogramra lehet fordítani, ha a közgyűlés így dönt.

Építőipar - Debrecen - Nemzetközi Iskola építése Debreceni Nemzetközi Iskola (beltér látványterve)
Fotó: Oláh Tibor

Az iskola költségét egyébként valójában a magyar állampolgárok fizették, mivel a teljes beruházást az állam finanszírozta, 3,3 milliárd forinttal. Arról sem beszélt, hogy az iskolát működtető Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak maga az önkormányzat a többségi tulajdonosa, így a fenntartás költségei is javarészt a debrecenieket terhelik majd. Márpedig ezek a költségek nem kicsik, hiszen jelenleg mindössze 56 gyerek jár a Nagyerdő közvetlen szomszédságában, egy 50 ezer négyzetméteres területen felépült modern, 7200 négyzetméter alapterületű épületbe, amelynek éves fenntartása, rezsije sem lesz csekély. Az itt tanító, zömében angol anyanyelvű tanárok sem a honi pedagógusbért, hanem annak többszörösét kapják, ami tovább srófolja a költségeket és rövidíti a városháza büdzséjét.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.