Az összes indulat elszabadult a debreceni akkumlátorgyár közmeghallgatásán

Nem éppen barátságos hangulatban zajlott a debreceni határban építendő akkumlátorgyár ügyében meghirdetett közmeghallgatás. A közönség többször bekiabált, pfujolt, hangot adott fenntartásainak. Érdemleges választ viszont nemigen kaptak.

2023. január 10., 13:10

Szerző:

Közmeghallgatás volt debreceni Kölcsey Központban a város határában építendő akkumlátorgyár ügyében. A rendezvényen több mint ezren vettek részt, de az ülés hamar botrányba fulladt.

Debrecen fideszes polgármesterét pár mondat után félbeszakították a közönség soraiból. Arra szólíották fel a városvezetőt, hogy ne kerteljen, mondja az igazat és ne tegyen úgy, mintha minden rendben lenne a beruházás körül – számolt be róla a Népszava.

A beruházás engedélyezés részleteinek a beszámolója közben sokan bekiabáltak, hogy a kínai befektető miért nem Kínában építi meg gyárát, miért nem hívtak meg független szakértőket, valamint miért hazudnak arról, hogy a gyár nem veszélyeztetni a város ivóvízbázisát. A polgármester elmondása szerint a gyár nem haladja meg azt a vízhasználati mennyiséget, amennyit a város fogyaszt, annak csak töredéke a gyár valós igénye. Szerinte a talajvízszintnek és a város által használt rétegvizeknek nincs közük egymáshoz.

A kínai anyacég bemutatása közben a közönség többször pfujolt, bekiabált, fütyült. Szilágyi Balázs, a CATL közönségkapcsolatokért felelős vezetője elmondta, hogy a cég azért jött Magyarországra, mert versenyképes a környezet és szakképzett a munkaerő. Terveik szerint a debreceni üzemben már 2025-ben elkezdődne az akkumlátorok sorozatgyártása – Szilágyi monológját többször hangosan kinevette a közönség.

A közönség azt is kifogásolta, hogy a városvezetés miért akarja gyorsan lezavarni a beruházást, ugyanis a jelek szerint január 13-ig döntenek az  üzembiztonsággal kapcsolatos dokumentumokról.

Egy, a tervezett gyár területétől másfél kilométerre élő lakos arról panaszkodott, hogy az eddig ötven millió forint értékű ingatlanja már csak tíz-tizenöt milliót ér, eladhatatlan lett.

A kínai cég 3000 milliárd forintból Debrecen déli részén egy 220 hektáros területen tervezi a beruházást, a környezetvédelmi hatástanulmányra vonatkozó hivatalos dokumentációt november végén adták be a kormányhivatalhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Barcsa Lajos alpolgármester, Csen Csün-vej nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág ügyvezető igazgató (elöl b-j) aláírja a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodást a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én. fotó: MTI/Vajda János)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.