Elfogyott az állami támogatás, hirtelen csoportos létszámleépítés lesz az Antall József Tudásközpontnál

November végéig megválnak a dolgozók többségétől. 

2021. október 25., 11:49

Szerző:

Pénteken tartott állománygyűlést az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetősége az intézmény dolgozói számára. Az eseményén közölték a munkavállalókkal, hogy november végén csoportos létszámleépítés várható, melynek keretében a munkavállalók többségétől megválnak, írja a 24.hu. 

Ezzel párhuzamosan Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón azt mondta: az AJTK gazdálkodását érintő vizsgálat lezárult. amiből kiderült, hogy az elszámolásuk ugyan szabályos volt, de a szervezet a „jó erkölccsel össze nem egyeztethető” módon költötte el a működésére szánt állami támogatásokat.

A vizsgálatot a Direkt 36 cikkei alapján rendelték el az intézménynél, melyekből világossá vált, hogy a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök fia, Antall Péter vezetése alatt az AJTK többek között luxushotelekre és drága külföldi utazásokra költötte a támogatások jelentős részét. Az államtól egyébként  ötmilliárd forintot kaptak működésükhöz. 

A 24.hu forrásai szerint a munkavállalók körében teljes a bizonytalanság az AJTK-nál és az intézmény vezetése nem vállalt felelősséget a történtekért. A szervezetet forrásmegvonás is sújtja. A Népszava pedig úgy értesült, hogy jövő év januárban meg is szűnhet az AJTK. 

 

 (Kiemelt kép: Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója beszél az Antall József Nyári Egyetem a Visegrádi együttműködés megalapításának 25. évfordulója című programján a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében 2016. július 4-én.
Fotó: Soós Lajos MTI )