Több mint tízezren kimaradtak a 18 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelésből

Az otthonápolók, a háziorvosi asszisztensek és a gyógytornászok sem kapnak béremelést. 

2023. augusztus 18., 19:36

Szerző:

A tervek szerint júliustól az egészségügyi szakdolgozók 18 százalékos béremelést kaptak, azonban a fogorvosi és háziorvosi rendelőkben dolgozók, azaz hozzávetőlegesen 9 és fél ezer ember kimaradt ebből – számolt be az RTL

A Belügyminisztérium honlapján megjelent tervezet szerint a kormány „praxistámogatásként juttatná” el az alapellátó praxisokhoz a szakdolgozó béremelésre szánt költségvetési összeget. A Népszava azonban kiszúrta, hogy egyrészt a támogatás összege nem elég az emelésre, másrészt az otthonápolásban dolgozó 2500-3000 ápoló és gyógytornász teljesen kimaradt ebből a rendelettervezetből.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint nem csak ők, hanem a szakmai szervezetek is segélykiáltást küldenek a kormányzat és az államtitkárság felé, hogy az emelésbő kimaradtak az egészségügyi ágazat más szereplőihez képest ne kerüljenek méltánytalanul háttérbe.

Dr. Balogh Zoltán szerint ezzel még több szolgálat megszűnését kockáztatják, ha rosszabbra fordul, az is elképzelhető, „hogy a kórházi kezeléseket követően nem lesz majd, aki rehabilitációs vagy egyéb gondozási, ápolási, szakápolási tevékenységet folytasson”

 

 

Ha a kórházban dolgozó ápolók jobban fognak keresni, az otthoni ellátási forma háttérbe szorulhat.  

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

07:16

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.