Öt százalékban maximalizálta a kormány a CSOK büntetőkamatát

A CSOK büntetőkamat rögzítésére azért volt szükség, mert a jegybanki alapkamat növekedése miatt 65 százalék CSOK-os büntetőkamatot eredményezhet a már most is nehéz helyzetben lévő családoknak, ha nem tudnak időben elég gyereket szülni. 

2022. szeptember 30., 12:54

Szerző:

A 2022. szeptember 29-én megjelent Magyar Közlönyben a kormány módosította a CSOK-rendeletet: öt százalékban maximalizálják a CSOK büntetőkamatát. A rendelet október 1-től hatályos.

Erre a rendeletre valószínűleg azért volt szükség, hogy az egekbe szökő infláció, az energiakrízis, illetve a jegybanki alapkamat-emelés után ne fizessenek rá még jobban azok a családok, akik korábban felvették a CSOK-ot, de mégsem tudják teljesíteni annak feltételeit.

 „Ha egy család nem tudja a csok-hitelért cserébe a vállalt gyermekszámot időben teljesíteni, akkor a törvény szerint az alapkamattal vagy akár annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kell visszafizetnie a lakhatásra kapott állami támogatást” – foglalja össze az Index. 2022 szeptemberének végén, ha valaki 10 millió forint összegű támogatást vett fel és három gyermeket vállalt, a büntetőkamat a jegybanki alapkamat ötszöröse, mivel eddig a felvett hitel futamidejét az aktuális félév kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazították.

Ez hét évvel ezelőtt, amikor a CSOK-ot bevezették, még nem jelentett akkora terhet, mert a jegybanki alapkamat mértéke stabilan egy százalék alatt volt.

Miután a Magyar Nemzeti Bank szeptember 27-én, kedden 11,75 százalékról 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, a CSOK büntetőkamata brutálisan megemelkedett, elérheti akár 65 százalék is lehet. A kormány a szerdai Közlönyben megjelent rendeletben ezt a magas számot kompenzálta azzal, hogy a csok büntetőkamatát öt százalékban maximalizálta.

Kocsis Máté és Simicskó István a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében azt mondták, hogy a kormány 2023 januárjától új családtámogatási programokkal készül, de a részletekről a kormánypártok egyelőre nem döntöttek. Abban viszont bíznak, hogy a már meglévő családtámogatási programok jövőre is maradnak.   

(Nemes-Bogdándy Éva gyermekeivel, Olíviával és Olivérrel játszik az udvaron. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített a debreceni Nemes család. Az egyszintes, 120 négyzetméteres hasznos lakóterületű épület saját terveik alapján, 600 négyzetméteres telken, a város egyik zöldövezetében készült el. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.