Csökkenhetnek a lakáshitel-kamatok és törlesztőrészletek

A lakáshitelesek szempontjából kedvező változások történtek az elmúlt hetekben, csökkent ugyanis a lakáshitelek kamatszintjét – ezen keresztül a havi törlesztőrészlet mértékét – befolyásoló mutató, a BIRS (Budapesti Kamatswap Ügyletek) értéke – derül ki a money.hu összeállításából.

2022. december 13., 08:41

Szerző:

Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét – tették hozzá az elemzésben. 

Október végén az 5 éves BIRS 12,98, a 10 éves 11,18 százalékon, a 20 éves 10,99 százalékon tetőzött, azóta viszont lejjebb jött mindkét mutató. Most hétfőn sorrendben 10,66, 9,22 és 9,08 százalék volt, ami 1,91-2,32 százalékpontos csökkenést jelent, de az év eleji, 5 százalék alatti szinteknél még mindig jóval magasabban vannak a kamatok.

Ha a BIRS csökkenése tartós marad, az kedvez lakáshitel felvételét tervezőknek, hiszen olcsóbbak lehetnek a kölcsönök.

A bankok december első hetében közzétett tájékoztatásai arról tanúskodnak, hogy a piacon van is példa a lakáshitel-kamatok csökkentésére – mutat rá a money.hu

(Kiemelt képünk: Eladó lakást hirdető felirat egy erkélyen a főváros VIII. kerületében Józsefvárosban, az Illés utcában lévő lakóházon. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)