Csődbe mehet az Országos Roma Önkormányzat – ezért nem kapnak pénzt az államtól

Fizetésképtelenné válhat az Országos Roma Önkormányzat, mert a Belügyminisztérium nem küldi a támogatást.

2022. augusztus 15., 08:32

Szerző:

Máig nem kapta meg a harmadik negyedévre járó állami támogatást Országos Roma Önkormányzat, fizetésképtelenné válhat a szervezet, a Belügyminisztérium ugyanis még nem végzett az eddigi pénzfelhasználás ellenőrzésével – értesült a Népszava.

A roma holokauszt áldozataira emlékező rendezvény is elmaradt

Anyagi okok miatt elmaradt a roma holokauszt áldozataira emlékező rendezvény augusztus 2-án. Agócs János, az ORÖ elnöke közlése szerint a Belügyminisztérium nem folyósította a roma testületnek a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, pedig ennek elvileg július 15-ig meg kellett volna történnie. Ebből az összegből szántak 3,6 millió forintot az emlékműsor költségeinek fedezésére. Az ORÖ további 1 millió forintot pályázati úton is elnyert a rendezvényre, amit szintén a Belügyminisztériumnak kellett volna utalni. Az 1 millió forint sem érkezett meg.

Mivel a pénznek azóta sincs se híre, se hamva, Agócs János panaszlevelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, bízva abban, hogy „a támogatás folyósításának ilyen hosszú elmaradása csak a Belügyminisztériumban folyamatban lévő átszervezések okán maradt el ilyen hosszú ideig”. Agócs ugyanakkor megjegyezte, hogy a többi nemzetiség országos önkormányzata már megkapta az esedékes összeget.

„A harmadik negyedéves támogatás folyósításának indokolatlan elmaradása az önkormányzat szakmai programjainak a megvalósításán túl súlyosan veszélyezteti az önkormányzat hivatalában munkabérből élő alkalmazottak és azok hozzátartozóinak a mindennapi megélhetését”

– írta az ORÖ elnöke Pintér Sándornak.

A lap a Belügyminisztériumtól megtudta: a működési támogatás negyedéves részletének folyósítására akkor kerülhet sor, amikor a „korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolók elfogadásra kerülnek”. Tekintettel arra, hogy az ORÖ a „beszámolóit hiányosan adta le, hiánypótlásra volt szükség. A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése jelenleg folyamatban van” – válaszolta a Belügyminisztérium a Népszavának.

Agócs János a lap kérdésére elmondta, hogy a minisztérium június 21-én szólította fel hiánypótlásra az ORÖ-t, ennek a roma önkormányzat az előírt öt munkanapon belül, június 28-án eleget is tett. Aztán hetekig nem történt semmi. Végül több mint egy hónap elteltével, augusztus 10-én a belügyi tárca újabb hiánypótlási felszólítást küldött. „Azt a néhány számlát, amit a minisztérium még hiányolt, aznap átküldtük” – számolt be a lapnak Agócs János.

(Kiemelt kép: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. A világnap, amelyet 1972 óta tartanak, dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg.
MTI/Balogh Zoltán)