Csődközelben a főváros? Nyár végére 90 milliárdos mínuszban lehet Budapest

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem képes az önkormányzat kigazdálkodni minden adót és hozzájárulást, amit a kormány kötelezővé tett.

2023. július 5., 11:23

Szerző:

A nyár végére 90 milliárdos mínuszban lehet a főváros költségvetése: ezt a városvezetés is elimerte – írj a Magyar Nemzet. A lap egy levélre hivatkozik, amit még márciusban küldött a Pénzügyminisztériumnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A Nemzet azt írja, valós a veszély a totális fizetésképtelenségre vonatkozóan.

Áprilisban Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól.

Kedden egy salátatörvényben elfogadta a parlament azt az indítványt, amely szerint Budapestnek büntetést kell fizetnie, ha nem hajlandó befizetni a fővárosra kirótt 25 milliárd forintos szolidaritási hozzájárulást.

A Karácsony Gergely vezette önkormányzat korábban beperelte a kormányt, mert indokolatlannak tartja a magas összeget, a témával kapcsoltban a lakosságot is megkérdezték a Budapesti Lakógyűlésen. A főpolgármester többször is kijelentette, hogy nem hajlandók befizetni az Államkincstárnak a hozzájárulást. 

(Fotó: MTI)