19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Csak négy ember kapott fél év alatt menekültstátuszt Magyarországon, egyikük, csodák csodája, éppen Gruevszki volt

2018. november 24., 17:49

Szerző:

Július 1-e, azaz a Stop Soros életbe lépése óta november 21-ig 165 kérelem érkezett be a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalba - derítette ki BMH-ban Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, amiről az Index számolt be. A politikus azt mondta az Indexnek, hogy a 165 kérelemből nyolc eljárását megszüntettek, 88-at elutasítottak, 65 pedig folyamatban van.

Négy kérelmet bíráltak el pozitívan, köztük van Nikola Gruevszki, a Macedóniában börtönbüntetésre ítélt politikus is. 

Szél a képviselői jogosítványaival élve szeretett volna betekinteni a volt macedón miniszterelnök menekültügyi eljárásának irataiba, de ezt a hivatal megtagadta. A BMH-nál arra hivatkoztak, hogy a képviselői jogokat szabályozó egyik törvény sem rendelkezik kifejezetten arról, hogy az országgyűlési képviselőknek joguk lenne személyes adatokat tartalmazó iratokba betekinteniük.

A képviselő megtudta, hogy Nikola Gruevszki november 12-én személyesen jelentkezett a BMH budapesti ügyfélszolgálatán, és itt adta be menedékjog iránti kérelmét. Közölték, hogy a “területen maradás joga" alapján, a kérelem benyújtásának pillanatától kezdve úgynevezett humanitárius célú tartózkodási engedéllyel rendelkezik minden kérelmező. Elmondásuk szerint a legtöbbször nem szokták a tranzitzónába szállítani azt, aki már az ország területén tartózkodik, és az ügyfélszolgálaton benyújtja kérelmét- nyilatkozta Szél.

Arra a kérdésre, hogy a jogszabály nem sérült-e ezzel, azt a választ kapta a politikus, hogy a jog nem taxatívan sorolja fel a különleges eseteket, hanem “példálózó”, és ott az "egyéni élethelyzet okán" megnevezés. Az ország területére való belépés jogszerű alapja kapcsán az intézményt vezető Végh Zsuzsanna azt mondta Szélnek, ez nem az ő kompetenciája, a BMH onnantól kezdve illetékes, hogy a kérelem benyújtására kerül.

A független képviselő szerint a menedékjog iránti kérelem előterjesztése iránti szándéknyilatkozat fontos pont. "Erről azt tudtuk meg, hogy bár létező jogi intézmény, szerepel a menedékjogi törvényben, de alapvetően semmire sem jogosít. Nagyjából annyit tud, hogy ha belföldön egy rendőr megállít egy Magyarországon tartózkodó személyt, akinek nincsenek iratai, akkor ha az illető szándéknyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván előterjeszteni, a rendőr intézkedik, hogy ezt szabályosan tehesse meg. A kormányzati nyilatkozatokban viszont úgy hivatkoznak erre a bizonyos szándéknyilatkozatra, mintha ezzel léphetett volna be Gruevszki Magyarországra, holott ez így biztosan nem igaz" - mondta Szél Bernadett.