Csak egyetlen kórházi sürgősségi osztály fogadott súlyos sérülteket a hétvégén Budapesten, nincs elég orvos az ügyelethez

2019. május 13., 06:14

Szerző:

A főváros négy sürgősségi centrumából csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget a hétvégén - tudta meg a Népszava. Bár Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány napja azt állította, hogy a sürgősségi ellátás problémáit megoldották, múlt csütörtök óta a négy budapesti sürgősségi centrum közül hol az egyik, hol a másik mondta le a sokszorosan sérült, életveszélyes állapotú betegek fogadását. Ebben az időszakban csak a Péterfy baleseti intézete működött zökkenőmentesen. A 444.hu szúrta ki szombaton, hogy a Honvédkórház lemondta az ügyeletet a teljes hétvégére.

A Népszava úgy tudja, az ok, hogy nincs elég orvos, szakdolgozó az intézményben. Emiatt a meglévő 40 intenzív ágyukból, mindössze 21 „működik”, ez pedig nem elég. A Honvédkórház után szombat éjszaka már a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úton működő traumatológiája is jelezte: oda se vigyenek több politraumatizált beteget a mentők. Az intenzív ágyaik megteltek. Ezután a Szent János kórház jelentette, hogy lemondja a további ügyeletet, mert akkora már több mint fél tucat sürgős műtétre szoruló sérültje volt.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

Egy átlagos napon legalább 30 úgynevezett politraumatizált sérülthöz riasztják a mentőket. Azt nem tudni, hogy ezen a hétvégén mennyi súlyos sérülés történt, de szakemberek szerint ennyi ügyeleti lemondás már veszélyezteti az ellátás biztonságát.

Alapesetben a traumás sérülteket a négy centrumba kell vinniük a mentőknek: ezekben az intézményekben összesen 52 intenzív ágy van a feladatra. Ezek közül szombat reggelre már csak öt volt szabad, napközben pedig már ezek is "elfogytak." Pedig Kásler Miklós alig egy hete a Mandiner sürgősségi ellátással kapcsolatos kérdésére, az év eleji átszervezésre utalva még azt mondta: beváltotta az ígéretét, január elsején elindult a sürgősségi betegellátás új rendszere. „Nem is talál rajta senki fogást, le is került a napirendről a kérdés.”

A napilap kérdésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya is elismerte, hogy voltak ellátási gondok. Azt írta a tárca: „Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház sürgősségi-baleseti ellátása folyamatos. A hétvégére – szombatra és vasárnapra - a III. progresszivitási szintű betegek ellátását mondta le a kórház, amelynek az az oka, hogy a Baleseti Sebészeti Osztály több orvosa is megbetegedett. A sürgősségi betegellátás az intézményben folyamatos, a szombaton 144 sürgősségi esetet láttak el. A III. progresszivitási szintű politraumát szenvedett betegek ellátása más kórházakban biztosított ez idő alatt.”

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.