Covid emlékmű és pénzadomány a COVID-árváknak: jótékonysági árverés lesz nagy nevek relikviáiból

30-35 millió forintra számít a szervező.

2021. augusztus 29., 12:00

Szerző:

Ismét nagy és nemes fába vágta fejszéjét a Kossuth Kiadó volt elnök-vezérigazgatója. Kocsis András Sándor nagy nevek relikviáiból, emléktárgyaiból készít elő árverést szeptemberben, amelyre online egy hónapon keresztül lehet majd licitálni. Az árverést az Axioart bonyolítja le, de egy hónapon keresztül bárki megnézheti a kiállítást - mondta a 168-nak adott exkluzív interjújában Kocsis András Sándor.

Perzsaszőnyeg, pecsétgyűrű, levelek, festmények, kártyapakli – csak néhány az árverésre szánt emléktárgyak közül. Hetvenkilenc különleges tárgy kerül kalapács alá, mint amilyen Medgyesi Péter legmagasabb német kitüntetése, Horn Gyula „Goldene Henne" kitüntetése, Cserhalmi György „Páger Antal arany pecsétgyűrűjét”, amit minden évben egy kiemelkedő színész kap meg. Beer Miklós, csodálatos díszpolgári aranygyűrűje, Várszegi Asztrik  zsebórája, amelyet a 60. születésnapjára kapott, és Sumonyi Zoltán író csodás Szántó Piroska képet ajánlott fel.

Egy iráni orvos barátja egy 130x280-as perzsaszőnyeget ajánlott fel, és azt mondta, hogy 600 ezer forinttal kezdjék a licitet. Ha viszont a szőnyeg nem éri el a másfél millió forintot, amiben ő biztos, hogy nem így lesz, akkor ő maga vissza fogja vásárolni ennyiért. Kuncze Gábor felajánlott egy franciakártyát, amelyet a dán királynő kézzel festett, és a dán mondavilág főhősei képezik a figurák alapját.

„Nicholas Sárközy, amikor köztársasági elnök volt, megjelentettem az édesapja könyvét, illetve elküldtem neki az 1556-os Nostradamus második kiadásának reprintelt változatát bőrkötésben. Írt nekem egy levelet, kézzel. A volt párizsi nagykövet szerint ember nem kapott ilyet francia elnöktől” – mondta Kocsis András Sándor.

De a sornak itt nincs vége: három csodálatos relikviát ajánlott fel a Göncz család, Lampert Mónika volt belügyminiszter egy pecsétgyűrűt ad, ami legalább 20 grammos, és ami – ha csak törtaranyban számolunk – eléri is 600-700 ezer forint.

A kiállítás szeptember elsején nyílik a kiállítás. Minden relikviának van egy kikiáltási értéke, de itt az értéket végül is az képezi, hogy kinek a felajánlásáról van szó. Az Axioart vezetője szerint egy jótékonysági árverésnél általában a normál aukciós érték kétszereséért kelnek el a tárgyak.

Az emlékmű pályázatra két pályamű érkezett be, a zsűrizés most kezdődik. „Az a célunk, hogy az emlékművet 30-35 millió forintból megépítsük. Ha efölötti érték jön be az árverésből, akkor az ún. pénzmaradványt a COVID-árváknak adjuk”- mondta a 168-nak Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója.

(Kiemelt kép: Kocsis András Sándor)