CNN: Migránsoznak a magyar középiskolai tankönyvekben, a tanárok aggódnak

2019. február 1., 13:32

Szerző:

Hosszú cikkben mutatja be az amerikai hírtelevízió, a CNN honlapja, hogyan szivárog be a kormánypropaganda a magyar oktatásba, azon belül is az állami kiadású tankönyvekbe – vette észre a hvg.hu. Példaként egy középiskolai történelemkönyvet hoz fel a cikk, amelyben a multikulturalizmusról szóló fejezetet a 2015-ben a Keleti pályaudvaron sátrazó migránsokról készített kép illusztrálja, de rögtön mellette helyet kapott egy Orbán Viktortól származó idézet, amely szerint „meg kell becsüln”, hogy Magyarország homogén ország.

A CNN több tanárt és könyvkiadót is megszólaltat, akik közül sokan is úgy vélik, a magyar kormány kereszteshadjáratba kezdett, hogy saját nacionalista képére formálja az oktatási rendszert. A lépések közé sorolja a CEU elüldözését és a társadalmi nemek tanulmánya („gender”) szakok megszüntetését is.

Repárszky Ildikó, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára rámutatott, hogy a tankönyveken már nem egyetlen szerző neve szerepel. Ehelyett egy szerkesztőbizottság „teljesen szabadon, nyersanyagként” kezeli a szöveget, amelyet úgy alakít át, ahogy jónak látja.

Augusztus 1-jén indul a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A cikkben megszólal Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, aki a már említett migránsos példát kritizálta, mivel az semmit nem közöl a migrációs problémák valódi okairól, csak azt, hogy mit gondol minderről a miniszterelnök.

Miklósi szerint Orbán migránsellenes retorikája már az osztálytermekbe és a játszóterekre is beszivárgott.

„A migráns mára szitokszó lett a gyerekek között is” – mondta a pedagógus, aki szerint ha egy tanár kimondja a „zsidó”, a „cigány” vagy a „szlovák” szót a tanteremben, akkor a diákok gyakran oldalba bökik egymást és vihorásznak.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a CNN kérdéseire küldött válaszában „politikai véleménynyilvánításnak” hívta a tanárok aggodalmát, hozzátéve, hogy a kormány mindig nyitott volt a kritikára, a közreműködésre és az észrevételekre a szakmai szervezetektől.

A hvg.hu csütörtökön írta meg, hogy szeptembertől mintegy 3,5 millió tankönyv tűnhet el az iskolákból: az új tanévben a magánkiadók úgynevezett közismereti tankönyveinek (a biológiától a matematikán át a történelemig) a 90 százaléka lekerül a tankönyvjegyzékről, ahogy a nyelvkönyvek harmada is. Ezek azért tűntek el, mert az Oktatási Hivatal nem hosszabbította meg a könyvek engedélyét, ezért a kiadók pereltek is.

2023. március 23., 18:20

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.