CEU-rektor: Ami elég, az elég

December 1-ig még reménykedik a megállapodásban az intézményvezetés, ám a tudomány szabadságát sértő kormányzati eljárásból az következik, hogy az egyetemnek Bécsbe kell költöznie.

2018. október 25., 14:30

Szerző:

Michael Ignatieff a CEU rektora csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Közép-európai Egyetem jövő évtől Bécsben folytathatja amerikai képzéseit és programjait, amennyiben a magyar kormány december 1-ig nem írja alá a működését lehetővé tevő államközi megállapodást New York állammal. A rektor mellett az egyetem teljes vezetése, Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes, Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettes és Liviu Matei rektorhelyettes is felsorakozott, hogy elmondják, a CEU mindig is betartotta a magyar törvényeket, és megfelel a felsőoktatásról szóló törvény 2017. tavaszán elfogadott módosításában, a hírhedt lex CEU-ban előírt feltételeknek is, ám amennyiben az Orbán Viktor vezette kormány megsérti a saját maga által alkotott jogszabályt, s nem vizsgálja felül álláspontját az ügyben, a Budapestnek évi mintegy 6 milliárd forintnyi adóbevételt hozó egyetemi képzéseiket, pontosabban a CEU működésének szerves részét képező amerikai akkreditációjú programjaikat Bécsben folytatják.

Az intézmény vezetése egyértelműsítette, nem az a szándékuk, hogy költözzenek, most is meg szeretnének állapodni arról az Orbán-kormánnyal, hogy maradhassanak Budapesten, de a felelősség és az intézmény jelentősége túl nagy ahhoz, hogy annyiban hagyják az Orbán-kormány játszadozását.

A rektor úgy fogalmazott:

– Ami elég, az elég. Nem tehetjük meg, hogy nem reagálunk.

Információink szerint Ignateff egy órával korábban arról tájékoztatta az egyetem hallgatóit, hogy David B. Cornstein amerikai nagykövet figyelmeztetése annak eredménye lehetett, hogy az Orbán-kormány három hete arról tájékoztatta nem kívánnak semmiféle államközi egyezményt aláírni a Közép-európai Egyetem(CEU) ügyében, így az intézmény a jövőben elveszítheti legnagyobb vonzerejét, nem adhat ki egyszerre amerikai és magyar diplomát budapesti hallgatóinak.

Cornstein minden diplomáciai befolyását latba vetette az egyetem maradásáért, úgy tűnik azonban, hogy Orbán Viktor megkerülte a Donald Trump barátja hírében álló diplomatát.

Így ha december 1-ig (a törvényi határidő december 31-én jár le) nem történik előrelépés az ügyben, az egyetem Bécsbe költözteti az Egyesült Államokban akkreditált programjait.

Aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, az itt is fejezheti be, tehát az esetleges változást felmenő rendszerben vezetik be. Ignatieff csütörtöki bejelentése szerint a kutatási tevékenységek maradnak Budapesten,

az előadások, a könyvtár egy része, az egész egyetemi élet Bécsbe költözik.

A bécsi campus megnyitására a rektori bejelentés szerint megkapták a legfelsőbb felhatalmazást, most még csak előkészítenek. Ignatieff a tájékoztatón kérdésre azt mondta: Soros György is részt vett a fájdalmas döntés meghozatalában, ám az egyetem alapítójának nem volt egyszemélyi vétójoga, ez egy közösségi döntés volt, az egyetem kuratóriuma és a fenntartói vezetés határozott. A rektor arról is beszélt, Bécs vezetésétől több informális biztatást is kaptak arra, hogy várják őket és megkapják a szükséges akkreditációkat.

A rektor azt is bejelentette, a CEU megtartja budapesti, belvárosi épületét. Ennek jelentősége abban áll, hogy egyes pletykák szerint a teljes kormányzati támadás mögött a nagyértékű, komoly beruházásokkal felújított ingatlan volt a kiinduló pontja a kormányzati hadjáratnak, amely ugyanakkor egybeforrott Orbán Viktor régi támogatójának, Soros Györgynek a magyarországi lejáratásával.

Ignatieff egy kérdésre azt is mondta, hogy nem a CEU az, amely nem tartja be a törvényt, hiszen a helyzet éppen úgy áll: ők voltak azok, akik mindent megtettek, hogy megfeleljenek az éppen az ő ellehetetlenítésükre írt változásoknak, majd amikor minden a rendelkezésre állt, az Orbán-kormány egyszerűen közölte, akkor sem írja alá a megállapodást. „Mi ez, ha nem a törvény megkerülése?”

Fotó: Kökényesi Gábor

A CEU-n egyébként néhány hete tartott előadást David B. Cornstein, ahol természetesen megkerülhetetlen téma volt a Soros György alapította egyetem jövője. A nagykövet már akkor többször is elmondta: legfontosabb feladatának azt tartja, hogy elérje, a CEU maradhasson Budapesten.

A kudarc súlyos következményekkel járhat az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatokra.

A CEU mellett elkötelezett az Trump-adminisztráció és a kongresszus is, elmondása szerint a nagykövet legalább 25 szenátorral beszélt Washingtonban, mielőtt Budapestre indult volna, és az első kérdése mindenkinek az volt: mi lesz a CEU-val? A szenátorok egyébként – pártállástól függetlenül – levelet is írtak a diplomatának ebben a témában néhány héttel ezelőtt. Ebben arra hívták fel a figyelmét, hogy annak ellenére, hogy a CEU már minden olyan feltételt teljesített, melyet kormány működésének feltételéül – tavaly tavasszal, s nem korábban – előírt, a magyar kormány továbbra sem írta alá a New York állammal kötendő megállapodást az egyetem működéséről.

A nagykövet akkor azt is elmondta, hogy nagykövetsége első száz napjában messze a CEU-val foglalkozott a legtöbbet, ám a kezdeti jó hangulat és kapcsolata a Orbán-kormánnyal némiképp megváltozott. Pedig a miniszterelnöknek semmi oka nem lenne arra, hogy ne legyen jóban az Egyesült Államokkal. A nagykövet hosszan ecsetelte, hogy míg az Obama-adminisztráció szóba sem állt az Orbán-kormánnyal – ami nem igaz –, a Trump-féle amerikai vezetés kifejezetten támogatja a kabinetet.

– Ha továbbra is fenn akarják tartani ezt a jó kapcsolatot, akkor ez nagyon rossz út – fogalmazott a nagykövet.

De nemcsak a Trump-adminisztrációval, s így legfőképp a NATO-val való kapcsolatokra lehet hatással az ügy. Közismert tény, hogy Orbán régi barátja, a jelenleg az Európai Bizottság elnöki posztjára aspiráló Manfred Weber is megkerülhetetlen feltételének tartja a CEU-ügyet abban, hogy Magyarország helyzete rendeződjön Eurpában – ahogyan a Fideszé az Európai Néppártban.

Pedig az Orbán-kormány döntése várható volt, miután immár fél éve ismert az a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó hivatalos levél, amely megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez az államban, és így maradéktalanul megfelel a lex CEU követelményeinek. A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését is, ám a kormány máig nem válaszolt sem New York államnak, sem azoknak az akár sajtó, akár politikai képviselőknek.

Sőt, a kormányzati politikusok folyamatosan a felsőoktatási törvény betartatására hivatkoznak az ügyben, meg arra, hogy a CEU előjogait vették csupán el. Csakhogy ezzel a kommunikációval azt a hamis látszatot kelti a kormány, mintha a CEU eddig törvényt szegett volna, vagy bárminemű pluszjogban részesült volt.

Csakhogy valójában a CEU hiába Soros Györgyé, eddig is és jelenleg is minden törvényi kötelezettségének eleget tett.

Nem elfeledendő ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP tavaly csak azért módosította a felsőoktatási törvényt, hogy a CEU működését ellehetetlenítsék, továbbá pedig, hogy a jogszabály alkotmányossága, továbbá nemzetközi jogi legitimitása erősen megkérdőjelezhető, hiszen az Alkotmánybíróság nem döntött a törvényről, miközben az ellen éppen az Európai Unió Bíróságán folyik per, miután ellentétes az uniós alapszerződéssel. Mindeközben a CEU átalakította képzési rendszerét és egyetemi helyszíneit úgy, hogy megfeleljen a törvényeknek, méghozzá határidőre. Szintén ismert, hogy 2018. áprilisában az akkori oktatási államtitkár, Palkovics László és Altusz Kristóf helyettes államtitkár által vezetett magas rangú küldöttség látogatta meg a CEU New York állambeli oktatási helyszínét, a kabinet pedig azóta azzal érvel: időbe telik az ott látottak mérlegelése. Magyarán egyszer sem voltak hajlandóak választ adni arra a kérdésre: valódinak bizonyult-e számukra a CEU amerikai kampuszán folyó képzés, így aláírják-e a megállapodást.