Brutálisan drágulhatnak a buszos utak jövőre

A kistelepüléseken élő gyerekek iskolába, úszásoktatásra járása is drágulhat, a buszokra ugyanis jövőre már a kilométer alapú, használatarányos útdíjfizetés szabályai lesznek érvényesek.

2023. augusztus 29., 10:52

Szerző:

Egy uniós előírás miatt február 1-től az autóbuszokra már nem lehet autópálya-matricát venni, rájuk is a tehergépkocsikra vonatkozó, kilométer alapú, használatarányos útdíjfizetés szabályai lesznek érvényesek – olvasható az autopalyamatrica.hu oldalon. Így tehát nemcsak az autópályák használata lesz drágább, hanem a főútvonalak (autóutak és főutak) használatáért is fizetniük kell, a megtett távolsággal arányosan.

A cikk szerint ennek hatására jelentősen drágulhatnak a szervezett utak, köztük például a vidéki gyerekek buszoztatása az úszótanfolyamra, vagy kis falvakból a körzetes iskolákba. 

A portál példát is bemutat Budapest-Miskolc, Budapest-Siófok szakaszokat érintve:

 

Hogy milyen hatásai lehetnek országos szinten a változásnak és mennyiben befolyásolja a buszjegyek árát a módosítás, egyelőre csak találgathatunk – fogalmaz a cikk.

Az útdíjtörvény hatályos változata elérhető a nemzeti jogtárban ide kattintva. A megnyíló oldal tetején található naptár ikon alatt a 2024. január 1-jétől, illetve 2024. február 1-jétől hatályos időállapotok szerinti verziók is megtekinthetők.

(Kiemelt kép: Pexels.com)

15:04

A MÁV fiatalnak nevezhető Siemens Desiro motorvonatainak 38 százaléka nem közlekedik a karbantartás elmaradása miatt. A MÁV szerint kereskedelmi zavarok vannak a háttérben, Vitézy Dávid szerint viszont Lázár János jóvoltából összeomlott a karbantartás is.