Büntetőfékezett a busz előtt, vádat emelt az ügyészség

Eltilthatják a vezetéstől és akár börtönbüntetést is kaphat a férfi, aki egy utasokat szállító autóbuszt leckéztetett meg 2018-ban. 

2021. április 1., 10:51

Szerző:

A nemrég benyújtott vádirat szerint a 37 éves férfi 2018. augusztus 6-án, délután, gépkocsival közlekedett a IV. kerületben, a Megyeri úton a Fóti út irányába. Ezzel egy időben a Megyeri úton a vádlott előtt haladt egy menetrend szerinti autóbusz. A buszon rengeteg utas volt, közülük többen állva utaztak. A busz vezetője a Megyeri temetőnél megállt, majd onnan úgy indult el, hogy rögtön a belső forgalmi sávba sorolt, miután úgy ítélte meg, hogy ezzel más járművet a közlekedésében nem akadályoz.

Az autóbusz mögött a megengedett sebességet jóval meghaladó, mintegy 90 km/órás sebességgel közlekedett a vádlott, akinek emiatt fékeznie kellett. A férfi azt hitte, hogy a busz szabálytalanul sorolt be elé, ezért fény- és hangjelzéssel hívta fel erre a sofőr figyelmét.

A vádlott ezután mintegy 75 km/órás sebességre felgyorsulva megelőzte a buszt, majd a megfelelő távolságot nem tartva, visszasorolt az autóbusz elé, és az autót szándékosan és indokolatlanul, erőteljesen lefékezte, ezáltal az autóbusz utasainak testi épségét közvetlen veszélynek tette ki – áll az ügyészségi közleményben.

Az buszvezető az ütközést úgy próbálta hárítani, hogy nyomban vészfékezett, megállni azonban már így sem tudott, így a vádlott kocsijának hátuljának ütközött.

Az ütközés következtében az autóbusz több utasa az ülésből előre esett, a buszon állók közül többen elestek. Volt, aki mellkasi zúzódást, vérző hámsérüléseket, más utas test szerte, zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az autóbuszban több mint 300 000 forint, míg a gépkocsiban mintegy 1 500 000 forint anyagi kár keletkezett.

A vádlottal szemben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közúti veszélyeztetés, valamint nagyobb, illetve kisebb kárt okozó rongálás miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, és közügyektől-, illetve járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

(Kiemelt kép: ugyeszseg.hu)