Összesen 72 millió forintos büntetést kaptak a képviselők, Szél Bernadett és Tordai Bence vezet

2019. december 10., 08:11

Szerző:

Hét év alatt összesen 72 millió forintra büntették az Országgyűlésben a képviselőket - derül ki a 24.hu által összeállított listából. Hét büntetésével a korábban LMP-s, jelenleg független Szél Bernadett vezeti a legtöbbször szankcionált parlamenti képviselők rangsorát, utána a jobbikos Novák Előd következik. A legtöbbre büntettettek listáján a párbeszédes Tordai Bence áll az első helyen. 

A büntetéseket 2013 óta akkor szabta ki a házelnök, ha a képviselő sípolt, bemutatott, szirénázott, megafonba beszélt, táblát vagy molinót emelt a magasba, papírokat szórt szét, antiszemita kifejezéseket használt vagy elfoglalta az elnöki emelvényt.

Az ominózus parlamenti jelenet.
Fotó: LMP sajtó

A pénzmegvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a politikusoknak nem fizetik ki a tiszteletdíjuk teljes összegét, csak azt, amennyi a büntetés levonása után marad, de bármekkora is legyen a büntetés, a minimálbért mindenképpen kézhez kell kapniuk.

Az első bírság 131 ezer forintról szólt, az idén szabtak ki 1 millió 780 ezer forintos büntetést is. Egy új törvényjavaslat, amelyről kedden szavaz a parlament, viszont a jelenleginél is jóval keményebb büntetéseket helyez kilátásba.