Budapesten olcsó az albérlet a környező fővárosokhoz képest

Bécsben több mint kétszer annyiba kerül egy belvárosi kis lakás bérlése, pedig a fizetés nem éri el a budapesti kétszeresét.

2021. március 19., 15:59

Szerző:

Budapesten a belső kerületekben egy kisméretű, egy hálószobás lakás havi bérleti díja átlagosan 150 ezer forint, míg Bécsben egy ekkora lakás bérléséért már átlagosan 330 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni – számol be az Otthon Centrum kutatásáról az MTI.

A környező fővárosok közül Bécsben a legdrágább lakást bérelni. A rangsorban a második helyen Prága áll, ahol több mint 262 ezer forintnak megfelelő cseh korona a belvárosi, egy hálószobás lakás átlagos bérleti díja. A térség harmadik legdrágább városa Varsó, ahol egy hasonló paraméterű lakásért átlagosan 240 100 forintnak megfelelő zlotyt kell havonta fizetni.

Ljubljanában egy belvárosi, egy hálós lakásért havonta 42 százalékkal, Pozsonyban pedig 50 százalékkal több albérleti díjat kérnek a magyar fővárosban mért albérleti árnál: a szlovén fővárosban 221 ezer, a szlovák fővárosban 235 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni.

Nyugat felé haladva nőnek a havi bérleti díjak: Milánóban például havonta 412 ezer forint, Münchenben 480 ezer forint az összehasonlítás alapjául szolgáló lakás bérleti díja. Kelet felé azonban olcsóbban lehet albérlethez jutni, például Bukarestben 6,7 százalékkal kedvezőbb, átlagosan 145 ezer forintnak megfelelő lej a belvárosi bérleti díj.  

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője hozzátette: az átlagkeresetekkel összevetve már nem feltétlenül tűnik olcsónak a fővárosi lakhatás: Ljubljanában az átlagfizetés a budapesti másfélszerese, míg Pozsonyban 40 százalékkal magasabb. Bécsben sem okoz gondot a budapesti albérleti díj dupláját kifizetni, mivel az átlagbér 175 százalékkal magasabb, mint Budapesten – igaz, a lakásbérlés díja több mint kétszerese a budapestiének. Bukarestben pedig a bérek színvonala a magyar fővárosban elérhető átlagos jövedelemhez képest 12 százalékkal alacsonyabb, de a bérleti díjak között csak 6,7 százalék a különbség.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)

 

 

A Találj Magadra Egyesület célja, hogy a többi között szakmai segítséget és lelki támaszt nyújtson a sérült gyermeket nevelő családoknak.