Budapesten is létezik a menstruációs szegénység, több ezer diáklány kap ingyen betétet és tampont idén

2019. április 30., 09:47

Szerző:

A Magyar Vöröskereszt idén 4350 fiatal lánynak juttat ingyen intimhigiéniás termékeket országszerte. A menstruációs szegénység ugyanis nem csak a hátrányos helyzetű településeken jellemző, Budapestről is érkeztek jelzések szakemberektől – írja a hvg.hu.

Magyarországon 2019-ben is sok olyan fiatal lány van, aki havonta azért marad ki az iskolában, mert nincs pénze betétre vagy tamponra. 

A probléma nem csak harmadik világbeli. Hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik lány érintett, és 137 700 kamaszlány hiányzott már iskolából, mert nem volt pénze betétre. Arról pedig 68 százalék beszélt, hogy a menstruációja miatt nem tudott rendesen figyelni az órákon.

Brit felmérések szerint egy nő élete során körülbelül 18 ezer fontot, azaz 6 millió 700 ezer forintot költ női higiéniás termékekre.

Fotó: Pixabay

Magyarországon még nem készült hivatalos kutatás arról, hogy pontosan hány nőt érint a menstruációs szegénység, de a megkérdezett szakemberek szerint egyáltalán nem olyan ritka, mint ahogy azt sokan gondolnák.

– Erről a témáról nehéz felméréseket készíteni, jelenleg legfeljebb csak a lányok körében előforduló gyakoribb iskolai hiányzásokból tudunk rá következtetni

– mondta a hvg.hu-nak Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

A szakember is elismerte, hogy több helyről, köztük Budapestről is kaptak már jelzést kollégáiktól. Reményeik szerint hamarosan anonim kérdőívek segítségével már pontosabb számaik lesznek a jelenségről.

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.