Budapesten a CEU-ra vezetett Manfred Weber első útja, Bajorország beszáll az egyetem finanszírozásába

2019. március 12., 12:56

Szerző:

A Közép-Európai Egyetemre (CEU) látogatott először Budapesten a hazánkba érkező Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje, aki alapvetően személyes találkozó céljából jött Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A tét a Fidesz EPP-ben maradása, a CEU magyarországi működésének biztosítása pedig egyike volt Weber három feltételének, aminek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz kizárása a konzervatív pártcsaládból. A bajor politikus a CEU-n Michael Ignatieff rektorral folytatott megbeszélést.

Korábban Manfred Weber az Augsburgerg Allgemeine nevű bajor lapnak azt mondta, hogy Bajorország pénzügyi segítséget akar nyújtani a CEU-nak. E szerint két egyetemi tanszéket is a dél-németországi tartomány finanszírozna, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el. Ez azért meglehetősen kínos az Orbán-kormány számára, mert korábban úgy tűnt, a bajorországi Keresztényszociális Unió (CSU) – amelynek Manfred Weber az alelnöke – a legközelebbi szövetségese a Fidesznek, a CSU volt elnöke, Horst Seehofer jelenlegi szövetségi belügyminiszter többször meghívta Orbán Viktort, amikor arról volt szó, hogy a CSU meglovagolja a menekültellenes hangulatot Németországban.

Fotó: Fekete István

A finanszírozási ajánlat egyébként némiképp meglepő annak fényében, hogy bár a bécsi költözés drága, a CEU-nak alapvetően nem a finanszírozásával van gondja, hanem azzal, hogy a Orbán-kormány nem írta alá a működését lehetővé tevő szerződést az amerikai szövetségi állammal, New Yorkkal.

A CEU közleménye végül nem tesz említést a látogatás kapcsán a finanszírozásról, hanem azt írják: 

Weber Úr azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. 

Az Index információi szerint a CEU rektora kedden délelőtt a budapesti amerikai ügyvivővel és a brit nagykövettel tárgyalt, ezután fogadta Webert.

Az EPP csúcsjelöltje ezután Orbánnal tárgyal zárt ajtók mögött. Délután pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével, Heisler Andrással folytat tárgyalást, valamint ellátogat a Dohány utcai zsinagógába.