Vízügy: egyre keményebb háború zajlik a főváros és a kormány között

A kormány az energiaügyi miniszterhez rendelt alappal teljesen átvenné az irányítást az vízügyi ágazat pénzügyei felett.

2023. november 17., 09:40

Szerző:

Budapest és a Karácsony Gergely főpolgármester követelésére nyújtott be törvénymódosítást az Orbán-kormány a vízdíjak ügyében, ám szó sincs arról, hogy a kabinet meghátrált volna a fővárossal vívott vízdíjháborúban. Sőt: a kabinet bonyolult számítási módszerekkel még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a fővárost, egyúttal szinte teljesen átvenné az irányítást az ágazat pénzügyei felett egy új, az energiaügyi miniszterhez rendelt alap létrehozásával – írja a Népszava.

A Fővárosi Vízművek felmondja az ellátási körébe tartozó – döntően agglomerációs településeken működő – állami víziközmű-cégekkel kötött úgynevezett vízátadási szerződéseit, ha az állam nem téríti meg az ebből származó veszteséget. Budapest hangsúlyozta, hogy a szerződések felbontás véletlenül sem jelenti azt, hogy elzárnák az agglomerációs vízcsapokat, hanem „csak” azt: bíróság elé viszik az ügyet.

A minisztérium közleménye szerint a kormány nem engedi, hogy Budapest zsarolja az agglomerációt, és a fővárosi önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e vagy sem. „Ragaszkodunk ahhoz, hogy a lakosság továbbra is a rezsicsökkentett árat fizesse a vízért” – írták. 

„Mint ismert, az Energiaügyi Minisztérium által kezdeményezett egyeztetés nem vezetett eredményre, a főváros vezetése a szerződések felmondásával való fenyegetést fenntartotta. Ezért volt szükség arra, hogy a minisztérium a főváros követelésére a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát követően jogszabály-módosítást kezdeményezzen” – fogalmaztak. 

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a módosítás érdemi része arról szól, a kabinet lehetőséget teremtett, hogy üssön még egyet Budapesten, és magához húzza a fejlesztési pénzek szétosztását.

A kabinet arra is ügyelt, hogy kivegye a főváros vezetőinek kezéből az egyetlen ütőkártyát. Miután nemrég Karácsonyék jelezték, hogy felmondhatják a szerződést azoknál a víziközmű-cégeknél, ahol a költségeiket sem fedezik, a kormány a törvénymódosítással megtiltaná ezt 

– fogalmazta meg a politikus a Népszavának.

(Kiemelt képünk:Karácsony Gergely és Tüttő Kata a vízművek szentendrei-szigeti üzemében. Forrás: Karácsony Gergely Facebook)