Közösség elleni izgatás miatt elítélték a Hatvannégy Vármegye vezetőjét

Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevű szélsőjobboldali csoport társelnöke 2019-ben a Facebookon hirdetett meg egy olyan eseményt, amelynek egyik programpontja szivárványzászló elégetése lett volna. A Háttér Társaság beperelte, most született ítélet.

2023. július 11., 21:01

Szerző:

A Budapest Pride keddi közleményében arról is írtak, hogy Barcsa-Turner felhívásában többek között könyvégetésre, kommunistákra való célbalövésre, molotovkoktél-dobálásra, és vörös, európai uniós illetve szivárványzászló-égetésre invitálta az érdeklődőket.

A felhívást a Budapest Pride észlelte, és a Háttér Társaság tette meg a feljelentést közösség tagjai elleni erőszak ellen.

Ennek az eljárásnak született meg most eredménye: a Székesfehérvári Járásbíróság első fokon közösség elleni uszítás bűntettének minősítette az esetet, emiatt Barcsa-Turner Gábort, a HVIM elnökét nem jogerősen 1 év próbára bocsátották. Ügyvédjével felmentésért fellebbezett az első fokú ítélet ellen, így az ügy a Székesfehérvári Törvényszéken folytatódik majd.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője korábban így nyilatkozott: „egy olyan Magyarországért kell együtt dolgoznunk, ahol mindenki biztonságban és szabadon élhet. Hiszünk abban, hogy a véleménykülönbségeinket társadalmi párbeszéddel és vitával kell rendeznünk, nem pedig kisebbségi csoportok megfélemlítésével”.

Az ítélet nem jogerős. Mivel a HVIM vezetője az ügyvédjével felmentésért fellebbezett az első fokú ítélet ellen, az ügy a Székesfehérvári Törvényszéken folytatódik majd – tette hozzá a Hvg.

(Kiemelt kép: Budapest Pride 2021. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

 

 

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.