Visszatért az élet a Fővárosi Közgyűlésbe – Érdemi viták és váratlanul demokráciapárti Fidesz az alakuló ülésen

2019. november 5., 18:15

Szerző:

Kilenc év lehengerlő Fidesz-uralom után alapjaiban változtak meg idén ősszel a Fővárosi Közgyűlés politikai erőviszonyai, miután döntő többséget szerzett a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett ellenzéki szövetség. A magát köztársaságpártinak nevező új vezetés már a közgyűlés alakuló ülésén üzenet értékű ügyeket emelt napirendre, a Fidesz pedig immár ellenzéki szerepben adott hangot a neki nem tetsző változásoknak. Az elmúlt kilenc évhez képest ezúttal széles közönség előtt alakult ki érdemi vita

  • Tarlós István leköszönt polgármester végkielégítéséről;
  • a közgyűlési bizottságok felosztásáról;
  • az alpolgármesterek számáról.

Az új helyzetben érdeles tapasztalat volt a közönség számára, hogy az ellenzéki pártok ellentétes álláspontot is képviselnek egyes kérdésekben, aminek hangot is adtak, szemben a korábbi fideszes frakciófegyelemmel, ahol a kritikus hangokat büntetni is szokás. A Momentum-frakció például ellene szavazott Karácsony Gergely előterjesztésének Tarlós István megemelt végkielégítéséről.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester szerint nem szabad olyan üzenetet küldeni, hogy elégedett lehet a város Tarlóssal kapcsolatban,

akinek vezetése alatt adósságba hajszolta magát a BKV, aki alatt a hajléktalanságot büntethetővé tették és nincs hova menniük, megszaporodtak a kilakoltatások. Baranyi Krisztina ferencvárosi független polgármester azon a véleményen volt, hogy Tarlósnak elegendő lenne díszpolgári címet adni. Karácsony Gergely azzal védte előterjesztését, hogy fontos az árkok betemetése, Tarlós elismerése pedig a jobboldali szavazók felé is gesztus. Az előterjesztést végül a többség támogatta.

Fotó: Merész Márton

Az alpolgármesteri jelölések ellen a Fidesz emelt szót, álláspontjuk szerint a közpénzek rossz felhasználásától tartanak.

Láng Zsolt volt II. kerületi polgármester szerint az öt helyettesi poszt száma nincs arányban az elvégzendő feladatok számával, ezért nem támogatja a Fidesz-KDNP a kinevezéseket. A közönség együtt élt a vitával, kisebb nevetéssel fogadta a fideszesektől a közpénzek megvédésére tett hivatkozást, egyúttal tapssal jutalmazta azt a replikát Gy. Németh Erzsébettől, miszerint a kormánypárti képviselők aggódhatnának inkább a 200 fideszes államtitkár miatt.

A közgyűlési bizottsági helyek felosztásában a Fidesztől szokatlan demokráciafelfogást ismerhettek meg az érdeklődők. Pokorni Zoltán szóvá tette, hogy a választási eredmények alapján legalább a bizottsági helyek 40 százalékát meg kellene kapnia a Fidesznek, viszont ők azt tapasztalták, hogy egyetlen helyet sem kaptak eddig.

A főpolgármester emlékeztette Pokornit, hogy ahhoz, hogy bizottsági helyeket kapjanak, célszerű lenne listát adniuk arról, hogy mégis milyen bizottságokba kit jelölnének.

Ha ezt nem teszik meg, több bizottság nem tud működni, vagyis a Fidesz akadályozza az érdemi munka megkezdését. Bár Pokorni láthatóan érzékelte, hogy hamar átlátszó lett felháborodásuk, azt még a vitában elmondta, hogy amennyiben a jelenlegi szerkezetben osztják fel a helyeket, azt

"meg fogják bánni".

Érdekesség, hogy bár Szabados Ákos és Bese Ferenc független, de fideszes támogatással megválasztott polgármesterek sem kaptak bizottsági helyet, mégis Pokorni Zoltán volt az, aki érdekükben szót kért. Azt várta volna Karácsonytól, hogy ő döntse el, hogy a függetlenként megjelentek "kihez tartoznak". Érdemes megjegyezni, hogy a függetlenek részére szokás szerint a kormányzó többség szokott bizottsági helyeket biztosítani, de csak annyit, hogy az ne veszélyeztesse a választásokon elért többségét. Szabados és Bese mivel fideszes támogatásúak voltak idén, nem csekély az esélye, hogy a kormánypártokkal együtt politizálnának, aminek aligha szeretne teret engedni Karácsony a saját kontójára, nem is tette.

Fotó: Merész Márton

Kisebb meglepetést keltett, hogy az ellenzéki támogatottságú, független ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina sem kapott bizottsági helyet, de a helyzetre reagálva a Momentum-frakció felajánlotta, hogy a nekik kiosztott bizottsági helyek egyikét megkaphatja.

Tekintettel arra, hogy a Fidesz egy szünetet követően sem állt elő bizottsági jelöltekkel, hanem Pokorni arról kezdett érdeklődni, hogy mégis hány helyet szánna nekik az új többség, Karácsonyék kényszermegoldáshoz nyúltak:

hogy végre megkezdődhessenek a bizottsági munkák, a Fidesznek fenntartott helyekre ideiglenes jelleggel saját bizottsági tagokat delegál az ellenzék pártokból felállt új többség.

Mikor Pokorni ezt úgy értelmezte (tévesen), hogy akkor Karácsonyék egyetlen helyet sem akarnak adni, a főpolgármester még egyszer elmagyarázta, hogy amint lesznek a Fidesznek delegáltjai, visszahívják az ideiglenes tagokat a bizottságokból.

Karácsony egyúttal emlékeztette a fideszes képviselőket, hogy számos napirendi pontban kell fontos döntéseket hozni a továbbiakban, végül sikerült is továbblépni – a közönség nagy megkönnyebbülésére.

Az "Ez a minimum" antikorrupciós, illetve átláthatósági program elfogadása került sorra. A program egyik civil kidolgozója, Ligeti Miklós (Transparency International) ismertette, hogy elsősorban az önkormányzatok működése során keletkezett közérdekű adatok, szerződések nyilvánossá tételét tartalmazza a csomag, valamint a képviselők vagyonnyilatkozatai is korszerűbb, feldolgozható módon lesznek elérhetők. Hozzátette, a program célja, hogy pártszínezettől függetlenül visszaszorítható legyen a korrupció.

Ligeti megjegyezte, hogy egyetlen, a Közgyűlésben helyet foglaló fideszes polgármester és képviselő sem támogatta korábban a programot, ennek fényében meglepetéssel ért fel, hogy mindenki támogatta a javaslatot.

A Közgyűlés munkája gördülékenyebbé vált a továbbiakban, döntöttek a Liget Projekt részleges leállításának kormánynál való kezdeményezéséről, amiről Karácsony Gergely szerdán egyeztet Orbán Viktorral a kormányülésen. A döntés értelmében a már megkezdett múzeumi építkezések befejezhetők, az előkészítés alatt állókat viszont leállítaná a főváros a Városligetben.

Egyhangúlag fogadták el a Római-partra vonatkozó változtatási tilalom meghosszabbítását is, vagyis a zöldövezet a továbbiakban sem lesz pusztítható árvízvédelmi védművek építésével.